Samsung raportează miliarde de dolari pierderi, prin divizia de semiconductoare

02.03.2023
Samsung raportează miliarde de dolari pierderi, prin divizia de semiconductoare

Deși lansarea Galaxy S23 a fost un succes, câștigurile obținute pe această cale nu pot compensa pierderile de miliarde raportate prin divizia de semiconductoare, Samsung pierzând clienți importanți în fața rivalilor TSMC și Intel.

Potrivit ziarului sud-coreean KoreaJoongAngDaily, cel mai recent raport trimis investitorilor Samsung confirmă pierderi operaționale de aproximativ 3 miliarde dolari, Q1-2023 fiind primul trimestru după Q4-2008 în care divizia de semiconductoare a companiei raportează pierderi.

Prăbușirea veniturilor este confirmată după ce la începutul acestui an aflam că Samsung nu a reușit să semneze cu AMD niciun contract pentru fabricarea de microprocesoare high-tech, producătorul american alegând în schimb serviciile rivalilor TSMC și Global Foundries. Ce-i drept, Samsung a anunțat la începutul acestei luni un parteneriat cu Qualcomm pentru livrarea chipsetului Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, împreună cu alte chipseturi dezvoltate de producătorul britanic.

Potrivit surselor din industrie „ Divizia sa de semiconductori a companiei realizează profit, dar contractele actuale pentru fabricarea de cipuri nu sunt suficiente pentru a compensa pierderile masive generate de business-ul cu memorii”. Pierderile sunt amplificate și de ieftinirea abruptă a semiconductoarelor la finalul anului trecut, indusă de prăbușirea cererii pe fondul încetinirii economiei globale.

În 2022, afacerea cu semiconductori Samsung a contribuit cu 18 miliarde dolari la profitul operațional, din totalul de 33 miliarde dolari profit raportat la nivelul întregii companii. Trimestral, profiturile raportate au fost de fost de aproximativ 6 miliarde de dolari în primul trimestru din 2022, 7,5 miliarde de dolari în Q2-2022 și 3,8 miliarde de dolari în Q3-2022. Însă profitul raportat în Q4-2022 a fost de numai 205 milioane dolari, în scădere cu 97% față de anul anterior.

Pentru a compensa deficitul de finanțare al diviziei de semiconductori, Samsung Electronics a împrumutat aproximativ 16 miliarde de dolari de la divizia de ecrane Samsung Display. Totodată, compania susține că va menține nivelul cheltuielilor de capital la nivelul de anul trecut, fără a reduce producția de semiconductori sau întârzia dezvoltarea următoarelor noduri de fabricație.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult