Samsung va reduce livrările de cip-uri bazate pe noduri de fabricație mai vechi, favorizând 3nm

06.02.2023
Samsung va reduce livrările de cip-uri bazate pe noduri de fabricație mai vechi, favorizând 3nm

Samsung pare că are dificultăți în atingerea volumelor de producție a cip-urilor pe 3nm, adresând problema prin relocarea selectivă a resurselor, diminuând capacitatea de livrare a cip-urilor bazate pe noduri de fabricație mai vechi.

Deocamdată nu este clar dacă măsura luată de Samsung va duce la prelungirea crizei globale de semiconductoare, privând anumiți clienți (ex. industria auto) de semiconductoare esențiale. Ce putem spune cu certitudine este că Samsung nu dispune de suficienți ingineri pentru activitatea de cercetare și dezvoltare, pentru a permite eficientizarea producție de cip-uri pe 3nm la un nivel care să acopere comenzile actuale. Iar cum aceste cipuri aduc și cele mai mari câștiguri, este cumva predictibil ca sud-coreenii să redirecționeze o parte din resurse de la alte ramuri de activitate, cum ar fi punerea în producție și urmărirea cipurilor low-cost, bazate pe noduri de fabricație mai vechi dar perfect valide în aplicații mai puțin solicitante. Vorbim despre cipuri pe 65nm și 130nm, cum sunt cele folosite cu electronice de larg consum, precum mașini de spălat, automatizări și, desigur, autoturisme.

Deși Samsung ar putea să nu aibă suficiente resurse pentru acoperirea tuturor nodurilor de fabricație din ofertă, vestea bună este că evoluția recentă a companiei pare să favorizeze un viitor succes pe nișa cip-urilor de înaltă tehnologie, mai ales că și rivalul TSMC a anunțat recent întârzieri cu livrările de cipuri pe 3nm. Momentan, chiar și cel mai avansat smartphone Samsung încă folosește un chipset pe 4nm, tehnologiile pe 3nm fiind încă nepregătite pentru producția la scară largă a chipseturilor pentru dispozitive mobile, ca să nu vorbim de aplicații și mai solicitante precum unități GPU pentru echiparea de acceleratoare grafice NVIDIA sau AMD.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult