Şefii serviciilor secrete din SUA le recomandă cetăţenilor să nu folosească smartphone-uri Huawei, deşi nu au prezentat motive concrete

14.02.2018
Şefii serviciilor secrete din SUA le recomandă cetăţenilor să nu folosească smartphone-uri Huawei, deşi nu au prezentat motive concrete

Şefii a şase servicii de informaţii din SUA, printre care NSA şi CIA, au spus că cetăţenii nu ar trebui să folosească smartphone-uri Huawei. Compania chineză a fost recent la un pas să încheie parteneriate cu doi mari operatori telecom din America, Verizon şi AT&T, dar eforturile i-au fost zădărnicite în ultimul moment de factori politici.

 

Primul smartphone Huawei care urma să fie distribuit oficial prin intermediul AT&T era phablet-ul Mate 10 Pro. Un astfel de parteneriat ar fi ajutat compania să depăşească rivala Apple, un obiectiv important pentru gigantul din China. După cum au notat unii experţi, nu este exclus ca Apple să fi făcut lobby pentru ca Huawei să nu primească undă verde.

 

Şefii serviciilor nu au prezentat probe concrete care să arate de ce aceste smartphone-uri sunt periculoase, iar până acum experţii independenţi în securitate nu au descoperit nimic suspect la dispozitivele produse de companie. Autorităţile din SUA acuză Huawei de legături strânse cu guvernul comunist de la Beijing şi cu serviciile de informaţii chineze. Compania, care a negat aceste acuzaţii, oferă pe piaţa din SUA smartphone-uri „la liber”, care pot fi achiziţionate din magazine.

 

CITEŞTE ŞI: Galaxy S9 ar putea dispune de difuzoare stereo. Bonus: emoji-uri 3D, mai avansate decât cele oferite de iPhone X

 

Huawei a fost fondată de un fost inginer din armata chineză. Unii politicieni americani au numit compania „un braţ al guvernului din China”.

 

Compania asiatică este al treilea cel mai mare jucător global de pe piaţa de smartphone-uri, după Samsung şi Apple.

 

Foto: Pixabay

 

Potrivit şefului FBI, Chris Wray, guvernul nu trebuie să lase o companie sau o entitate care nu împărtăşeşte valorile democratice ale Statelor Unite să dobândească o poziţie puternică pe piaţa de telecomunicaţii, pe care să o folosească apoi pentru acţiuni de spionaj. 

 

Mai mulţi parlamentari americani iau în calcul introducerea unei legi prin care să se interzică folosirea (de către angajaţii din sectorul public) dispozitivelor Huawei şi ZTE.

 

„Huawei se bucură de încrederea guvernelor şi clienţilor din 170 de ţări şi nu presupune riscuri informatice mai mari decât orice alt producător”, a declarat un purtător de cuvânt al Huawei pentru canalul american de televiziune CNBC.

 

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult