Smartphone-uri care nu sunt fabricate în China? Da, există câteva

14.06.2018
Smartphone-uri care nu sunt fabricate în China? Da, există câteva
Astăzi, cea mai mare parte a dispozitivelor electronice sunt fabricate în China, deoarece în statul asiatic costurile cu forţa de muncă sunt în continuare reduse şi nu există o criză de angajaţi. Există, totuşi, şi alte ţări în care se asamblează astfel de dispozitive. Exemple sunt Taiwan, India, Vietnam, Brazilia, Malaezia, Coreea de Sud, Japonia sau Thailanda. Despre India se crede că va depăşi China la producţia de smartphone-uri. 
 
Deşi eticheta „Made in China” nu mai este sinonimă cu calitatea slabă (să nu uităm că, printre altele, acolo sunt asamblate majoritatea produselor Apple, iar Huawei, OnePlus şi Xiaomi sunt companii chineze) sunt totuşi oameni care au mai multă încredere în produsele fabricate în alte ţări. Totodată, mulţi utilizatori se tem că dispozitivele produse în statul asiatic sunt livrate programe şi componente hardware ascunse care le permit serviciilor secrete chineze să spioneze cetăţenii din Occident. Ca o paranteză aici, acest lucru nu se întâmplă, garantat, pe terminale de le producători cu reputaţie bună, precum Apple, Sony sau Samsung. Aceste mărci sunt certificate de serviciile secrete americane pentru a fi folosite se către angajaţi din sectorul public. 

Nu în ultimul rând, sunt persoane care doresc să boicoteze produsele asamblate în fabrici din China, deoarece multe dintre acestea nu oferă condiţii decente şi demne de muncă pentru angajaţi. 

 
Acestea fiind spuse, e greu să găseşti un smartphone care nu este produs într-o fabrică din statul comunist? Depinde ce marcă/mărci preferi. Dacă eşti fan Apple şi locuieşti în Europa, atunci mai mult ca sigur iPhone-ul pe care îl vei cumpăra dintr-un magazin de pe bătrânul continent este produs în China. Dacă locuieşti în SUA sunt şanse mari ca acesta să fie asamblat în Brazilia. În cazul în care eşti utilizator de Samsung şi optezi pentru un model din seriile Galaxy S sau Galaxy Note, atunci poţi sta liniştit, deoarece nu a fost fabricat în China.   
 
Un brand care nu produce deloc telefoane în China este HTC. Compania are propriile fabrici în ţara de origine, Taiwan. Tot acolo este asamblat modelul Google Pixel 2. Celălalt smartphone oferit de Google, Pixel 2 XL, este construit de LG în una din fabricile sale din Coreea de Sud. 
 
LG este, de asemenea, o companie care îşi produce smartphone-urile în afara Chinei, mai precis în fabricile sale din Coreea de Sud şi, mai nou, din India. De altfel, LG a încetat să mai lanseze telefoane în China la jumătatea anului 2016. 
 
Puţină lume ştie că cele două serii vârf de gamă de la Samsung, Galaxy S şi Galaxy Note, sunt asamblate în fabrici din afara Chinei. Modelele din cele două familii sunt produse în fabricile companiei din Coreea de Sud şi Vietnam. Uneori, când cererea este foarte mare, terminale high-end Samsung, Galaxy S sau Note, sunt fabricate şi în India. Un exemplu a fost Galaxy S6 Edge, un model care s-a bucurat de cerere foarte mare la nivel internaţional.  
 
O companie care produce telefoane doar în Japonia este Kyocera. Acestea sunt disponibile în oferta unor operatori telecom americani, iar cel mai nou model de smartphone al companiei, DuraForce PRO, este un mid-range rezistent. 
 
 
Alte companii care îşi asamblează telefoanele şi în fabrici din afara Chinei sunt Sony (în Japonia, India), Apple (în Brazilia, India), Lenovo/Motorola (în India), ASUS (în Taiwan şi India), TCL/BlackBerry (în Canada) sau Xiaomi (în India). 
 
În concluzie, dacă doreşti să mergi la sigur atunci când boicotezi telefoanele „Made in China”, poţi opta pentru: un model Samsung Galaxy S sau Note, orice model HTC, orice model LG sau un Google Pixel 2. Pentru alte mărci/modele va trebui să mergi în magazin şi să verifici pe cutie ţara în care a fost asamblat telefonul. 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult