Sony își consolidează avantajul în fața Samsung pe piața senzorilor CMOS

16.01.2023
Sony își consolidează avantajul în fața Samsung pe piața senzorilor CMOS

Sony și Samsung concurează dominarea pieței de senzori CMOS pentru camere foto, Sony reușind să-și consolideze pentru încă un an statutul de lider al acestei piețe.

În timp ce Samsung domină cu impunitate piața de ecrane OLED, Sony își consolidează rolul într-o altă piață cu mize mari din punct de vedere al profiturilor potențiale, cea a senzorilor CMOS. Pentru consumatori, vestea bonă este nu pot da greș cu niciunul dintre brandurile sus-amintite, avantajele Sony pe partea de calitate a imaginii fiind sesizabile doar pentru cei cu privire ageră și experți în domeniul camerelor foto digitale.

Chiar și ajuns al doilea mare furnizor, Samsung deține doar 15.6% din piața globală de senzori CMOS, fiind urmat de chinezii de la Omnivision (9.7%), Onsemi (7.0%) și Galaxy Core (4.0%), însă aceștia se identifică mai degrabă ca și branduri de buget. Pe listă mai intră și SK Hynix, producător recunoscut mai degrabă pentru oferta de soluții NAND Flash, cu o cotă de 3.8%.

Evaluată la 740 milioane de dolari, piața globală de senzori CMOS s-a redus în 2022 de la o valoare estimată la 800-900 milioane dolari în anul anterior.

Cât despre reușita avută de Sony, s-ar părea că producătorul japonez a fost ajutat în special de colaborarea cu chinezii de la Xiaomi, pentru echiparea vârfului de gamă Xiaomi 12X Ultra și alte telefoane Xiaomi recent lansate.

Interesant este că la jumătatea lui 2021 Samsung deținea 29% din piața globală de senzor CMOS, în timp de Sony adjudeca 46% din piață. Între timp, Sony a ajuns la 51.6% cotă de piață, iar Samsung s-a prăbușit la o cotă de doar 15.6%. Potrivit surselor din industrie, Sony își va consolida și mai departe avansul în fața rivalului Samsung, japonezii reușind să obțină și un contract cu Apple pentru livrarea senzorilor foto destinați echipării telefoanelor iPhone 15.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult