SUA acuză fabricantul de drone DJI de implicare în spionarea minorității Uyghur din nord-vestul Chinei

16.12.2021
SUA acuză fabricantul de drone DJI de implicare în spionarea minorității Uyghur din nord-vestul Chinei

Celebrul fabricant de drone DJI, plus alte companii din China, au de acum accesul blocat la investitorii din SUA. Interdicțiile anunțate de către Departamentul de Comerț al Statelor Unite vin în răspuns la suspiciunile de colaborare cu Partidul Comunist Chinez, în sensul facilitării activităților de supraveghere și spionaj la adresa minorității musulmane Uyghur din nord-vestul Chinei.

De acum, cetățenii și companiile americane nu mai pot avea relații comerciale cu DJI, spre exemplu pentru vânzarea de componente semiconductoare esențiale fabricării de drone, fără acordul obținut din partea autorităților SUA, respectiv, o licență comercială expres acordată.

Măsurile anunțate împotriva companiilor chinezești vin în urma unor acuzații foarte grave, vizând ”încălcarea drepturilor omului și abuzuri la scară largă îndreptate împotriva minorităților etnice aflate pe teritoriul Chinei, manifestate prin colectarea și analiza abuzivă de material genetic, respectiv practicarea supravegherii în masă folosind mijloace de înaltă tehnologie”. Anterior, Guvernul SUA a acuzat DJI în mod expres că se numără printre companiile direct implicate în facilitarea acestor practici.

Cu toate acestea, dronele DJI încă nu sunt interzise de la vânzare pe teritoriul SUA, așa cum este cazul cu produsele HUAWEI.

Totodată, Casa Albă și Senatul SUA au adoptat un proiect de lege care interzice importurile din Xinjiang, cu excepția cazului în care companiile respective pot dovedi produsele oferite nu sunt obținute folosind muncă forțată.

Interesant este că și Xiaomi a primit interdicții comerciale similare, la începutul anului 2021. Compania s-a apărat însă pe cale judecătorească, argumentând că niciunul dintre directorii săi nu are legătură cu armata chineză, iar lipsa investițiilor americane ar aduce „un rău imediat și ireparabil”. În luna mai, guvernul SUA a fost de acord să ridice interdicția.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult