SUA blochează DJI și SMIC, cele mai mari companii de drone și procesoare din China

19.12.2020
SUA blochează DJI și SMIC, cele mai mari companii de drone și procesoare din China

Inevitabilul s-a întâmplat: companiile chineze DJI și SMIC, care erau de mult în ținta autorităților americane, au fost incluse pe Entity List. În ultimii câțiva ani, mai multe companii din China, printre care și Huawei, au avut aceeași soartă, însă pe unele le va afecta mai mult și pe altele mai puțin aceste restricții. Practic, companiile americane nu mai pot face comerț cu cele incluse pe Entity List, lucru care pentru Huawei s-a dovedit a fi problematic. DJI spune că acest lucru nu îi va afecta foarte mult afacerile.

DJI pare să fie următorul Huawei

Desigur, DJI este cel mai mare producător de drone pentru consumatori din lume, având peste 70% din piața internațională. Includerea pe Entity List va însemna că nu va mai putea cumpăra cipuri sau alte componente de la producători care folosesc tehnologii americane. Motivul pentru care DJI se află acum pe această listă pare să fie faptul că „tehnologia sa a permis abuzuri ale drepturilor omului în China prin colectare abuzivă și analiză de material genetic și prin furnizarea de tehnologie avansată de supraveghere”.

Chiar dacă acest lucru ar părea să fie un dezavantaj în piață de acum înainte pentru DJI, reprezentanții companiei nu par să fie foarte afectați:

„Compania DJI este dezamăgită de decizia Departamentului Comerțului din Statele Unite. Clienții din America pot continua să cumpere și să folosească produsele DJI normal. DJI rămâne dedicată dezvoltării unora dintre cele mai inovatoare produse din industrie, care definesc compania noastră și care ajută întreaga lume.”

Este posibil ca DJI să aibă destule stocuri de produse pentru a nu avea probleme pe termen scurt, sau poate că majoritatea componentelor pe care le folosește nu sunt bazate pe tehnologii americane și nu sunt furnizate de producători din SUA. Includerea pe Entity List nu înseamnă obligatoriu și faptul că aceste produse nu vor mai fi comercializate în SUA.

SMIC ar fi putut dezvolta procesoare pentru Huawei

În cazul SMIC, cel mai mare producător de procesoare din China, existau deja informații despre motivul embargoului, dar includerea pe Entity List confirmă acest lucru:

„Nu vom permite tehnologiilor americane avansate să ajute armata unui adversar din ce în ce mai beligerant. Între relațiile cu complexul industrial militar aplicarea agresivă a mandatelor de fuziune civilă și subvenții de la statul chinez, SMIC ilustrează perfect cum China folosește tehnologii americane pentru a-și moderniza armata”, a declarat Wilbur Ross, Secretar al Comerțului în SUA.

sursa: Slashgear, The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult