SUA dorește să blocheze și SMIC, cel mai mare producător de procesoare din China

30.11.2020
SUA dorește să blocheze și SMIC, cel mai mare producător de procesoare din China

După ce a blocat pe unde a putut companiile Huawei și ZTE, guvernul american ia în vizor și o altă companie chineză, care ar putea să le ofere acestor doi producători în viitor componentele de care au nevoie pentru a opera pe piața internațională. Este vorba desigur despre SMIC, cel mai mare producător chinez de procesoare. Acesta ar putea fi folosit în viitor, odată cu îmbunătățirea procesului de fabricație, de către Huawei pentru a produce noi procesoare Kirin.

SMIC ar putea deveni o alternativă la TSMC și Samsung pentru companiile chineze

SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) este o companie parțial deținută de statul chinez. Aceasta produce deja procesoare pentru mai multe companii din China, cât și de pe piața internațională. Departamentul de Apărare al SUA dorește însă să includă compania pe lista celor care sunt controlate de armata chineză. Această decizie ar putea fi legată de un ordin prezidențial semnat deja de Donald Trump.

Noul ordin judecătoresc, care are termen de a intra în vigoare pe 11 ianuarie, dorește să blocheze colaborarea cu companii care sunt pe lista neagră a Departamentului Apărării. Conform Reuters și Bloomberg, SMIC va „continua să se angajeze în colaborare constructivă și deschisă cu guvernul SUA” și neagă orice legătură cu armata chineză și nu produce componente pentru utilizare militară.

Chiar dacă SMIC este cel mai mare producător de semiconductoare din China, compania deține doar 4% din piața mondială de producție de astfel de componente. Printre producătorii americani de procesoare din SUA care colaborează cu SMIC se regăsesc Qualcomm, Broadcom și Texas Instruments. Compania era deja pe Entity List, la fel ca Huawei și ZTE.

Pe lângă SMIC, Departamentul Apărării plănuiește să adauge și alte trei companii pe lista neagră: China Construction Technology, China International Engineering Consulting Corp și China National Offshore Oil Corp.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult