SUA a pus pe lista neagră SMIC, cel mai mare producător de semiconductori din China

26.09.2020
SUA a pus pe lista neagră SMIC, cel mai mare producător de semiconductori din China
Foto: Profimedia Images

SUA a inclus pe lista neagră, pe care se află deja Huawei și ZTE, cel mai mare producător de semiconductori din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), potrivit unor surse ale FT.

Administrația Trump motivează decizia prin faptul că exporturile companiei prezintă un „risc inacceptabil” să fie folosite în scop militar.

Compania chineză a anunțat că nu știe nimic despre aceste sancțiuni și că va analiza situația.

Pentru a face afaceri cu SMIC, firmele din SUA vor avea nevoie de licențe acordate de guvernul american. Gigantul chinez folosește, printre altele, software special dezvoaltat în SUA, de producători precum Synopsys și Cadence Design Systems. Compania SMIC a fost deja lovită de sancțiunile împotriva Huawei, cel mai mare client al său, care îi genera 20% din venituri.

Sancțiunile impuse SMIC, un nou punct culminant în războiul comercial dintre SUA și China

SMIC este esențială pentru dezvoltarea industriei de semiconductori din China, care se află, din punct de vedere tehnologic, destul de mult în urma celei americane. Statul asiatic investește masiv pentru a reduce decalajele în acest domeniu esențial.

Citește și: Cel mai bogat om din China nu mai este, după multe vreme, un mogul din tehnologie

Compania a fost listată în acest an pe bursa din Shanghai și a reușit să atragă 7,6 miliarde de dolari în urma ofertei publice inițiale, un nou record al ultimului deceniu în China.

Pe lista neagră amintită se află 275 de companii din China.

Americanii susțin că marile companii chineze, mai ales cele care s-au extins la nivel internațional, sunt folosite de guvernul comunist de la Beijing pentru spionaj și că acestea reprezintă o amenințare la adresa securității SUA și a aliaților săi.

Sursa: Financial Times

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult