SUA pune restricții pe vizele angajaților Huawei. Hong Kong rămâne fără privilegii

16.07.2020
SUA pune restricții pe vizele angajaților Huawei. Hong Kong rămâne fără privilegii

Autoritățile americane au anunțat că vor impune restricții pe vizele angajaților anumitor companii din China. Printre acestea se regăsesc și angajații Huawei, care vor fi direct vizați de aceste modificări. Motivele sunt destul de clare din punctul de vedere al americanilor: companiile pentru care lucrează oferă susținere materială regimului comunist chinez, care încalcă drepturile omului pe teritoriul țării sale, dar fac și alte abuzuri la nivel global.

Anumiți angajați Huawei vor avea limite pe vizele de SUA

Mike Pompeo, Secretar de Stat, a anunțat că angajații Huawei vor avea impuse limite pe vize. Nu este vorba despre toți angajații Huawei, însă autoritățile americane nu au oferit o listă concretă de nume. Aceștia vor avea probabil drepturi limitate de a intra în țară sau de a lucra pe teritoriul SUA.

„Vom impune restricții asupra anumitor angajați ai companiilor chineze de tehnologie precum Huawei, care susțin material regimul care încalcă drepturile omului și face abuzuri la nivel global”, a declarat Pompeo.

Într-un interviu pentru The Hill, acesta a mai sugerat și că platforma TikTok este luată în vizor:

„Chiar dacă este vorba despre TikTok, sau altă platforme de comunicare chinezești, aplicații, infrastructură, administrația ia în serios necesitatea protejării datelor populației americane pentru a nu a ajunge în mâinile Partidului Comunist Chinez. Companiile afectate de aceste acțiuni includ Huawei, o ramură a sistemului de supraveghere de stat al PCC, care cenzurează dizidenții politici și creează lagăre de concentrare în Xinjiang dar și forțează servitudinea populației pe pe teritoriul Chinei. Anumiți angajați Huawei oferă suport material care susține regimul PCC care face abuzuri la adresa drepturilor omului.”

China avertizează Marea Britanie, iar Trump revocă privilegiile pentru Hong Kong

Aceste declarații vin la scurt timp după ce Marea Britanie a ales să renunțe complet la echipamentele telecom de la Huawei. Ambasadorul Chinei în UK, Liu Xiaoming, a spus că această situație este dezamăgitoare, iar China va răspunde în consecință:

„Felul în care tratați Huawei va fi urmat repede de alte afaceri din China. Încrederea mutuală a fost subminată. Va fi greu pentru companii să aibă încredere pentru a investi mai mult. China și Europa ar trebui să se vadă drept parteneri și să abandoneze mentalitatea de război rece. Cei care văd China ca pe un rival sistematic sau ca pe un stat potențial ostil au înțeles totul greșit. Au ales ținta greșită și merg într-o direcție greșită.”

În paralel, Donald Trump a semnat o nouă lege, care nu va mai oferi cetățenilor din Hong Kong tratament special. Aceștia vor avea același statut precum cetățenii din China:

„Hong Kong va fi tratat de acum precum China. Fără privilegii speciale, fără tratament economic special și fără export de tehnologii sensibile.”

sursa: CNN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult