Top 3 cele mai mari eșecuri recente de startup-uri din tehnologie

02.09.2020
Top 3 cele mai mari eșecuri recente de startup-uri din tehnologie

Multe startup-uri din tehnologie sunt studiate ca povești de succes, care i-au îmbogățit pe fondatorii lor și pe investitori. Exemple sunt nenumărate: Uber, Zoom, Cloudflare, DocuSign sau Zscaler.

Sunt însă și cazuri în care firme care promiteau foarte mult au suferit prăbușiri spectaculoase. Într-un studiu recent realizat de CB Insights au fost analizate peste 200 dintre cele mai mari și costisitoare eșecuri de startup-uri.

Cel mai costisitor eșec este cel al unei companii chineze care a fost puțin cunoscută în Vest. Este vorba despre LeSports, brațul de streaming pentru evenimente sportive live al cândva gigantului chinez LeEco. Firma a atras, în 2014, fonduri în valoare de 1,7 miliarde de dolari de la un grup de investitori cunoscuți, printre care HNA Capital, Caissa Travel, Zhongtai Securities și Fortune Link. În 2019, Jia Yueting, fondatorul LeEco a cerut falimentul grupului. Deoarece LeEco este puțin cunoscută în Occident, nu am inclus-o în selecția noastră.

Iată trei eșecuri de proporții, recente, ale unor startup-uri tech vestice:

Theranos

Elizabeth Holmes

Poate cel mai spectaculos eșec din ultimii ani a fost cel al Theranos, un startup care promitea să facă teste de sânge mai ieftin și mai rapid. Compania, fondată de Elizabeth Holmes în 2003, a atras fonduri în valoare de peste 500 de milioane de dolari și a ajuns să fie evaluată la 9 miliarde de dolari. Printre cei care au injectat bani în startup se numără mogulul media Rupert Murdoch și lanțul de farmacii Walgreens. Holmes era considerată echivalentul feminin al lui Steve Jobs.

Firma și-a încetat operațiunile în septembrie 2018 după ce arbitrul pieței financiare din SUA, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), a acuzat-o de „fraudă masivă”.

S-a descoperit că Theranos nu deținea o tehnologie pentru teste de sânge mai eficiente, ci folosea aparatură deja existentă. Aparatele sale miraculoase erau pură fantezie. Holmes a ajuns la o înțelegere cu SEC în 2018, dar este acuzată în continuare de fraudă de autoritățile federale. Procesul ei va începe în martie 2021.

Jawbone

Startup-ul din San Francisco s-a bucurat de mare interes din partea presei și a investitorilor. Firma a ajuns să fie evaluată la 3,2 miliarde de dolari în 2014. Primul său produs a fost o brățară de fitness numită UP. Printre investotrii în Jawbone s-au numărat Sequoia Capital, Kleiner Perkins Caufield & Byers și Andreessen Horowitz.

Deși a atras investiții în valoare de 900 de milioane de dolari, firma de tehnologie a reușit să acapareze doar 3% din piața de dispozitive purtabile în 2015. Produsele sale au fost vândute de operatorul telecom Orange și în România.

Brățările sale nu aveau ecrane și aveau probleme de fiabilitate. Jawbone a început să își lichideze activele în iulie 2017.

Better Place

Renault Laguna electric realizat de Better Place

Fondată de antreprenorul israelian Shai Agassi în 2007, compania Better Place dezvolta automobile pur electrice și tehnologii pentru acestea. Firma rivaliza cu Tesla și a atras investiții de peste 900 de milioane de dolari, de la VantagePoint Capital Partners, General Electric și băncile HSBC și Morgan Stanley. Better Place a propus ideea inovativă a stațiilor în care să fie schimbate complet bateriile automobilelor electrice în câteva minute cu unele gata încărcate pentru a fi evitat timpul de încărcare mare la vremea respectivă.

Totuși, problemele logistice și costurile ridicate pentru construcția infrastructurii necesare nu au putut fi depășite de startup. Better Place a produs aproximativ 1.000 de automobile electrice (bazate pe modele tradiționale produse de alte companii auto) înainte de a intra în faliment, în 2013.

Surse: CNBC, CB Insights

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult