TOP 5 producători de smartphone la începutul lui 2021: Samsung conduce detașat, Xiaomi ia avânt

29.04.2021
TOP 5 producători de smartphone la începutul lui 2021: Samsung conduce detașat, Xiaomi ia avânt

Piața de smartphone-uri după încheierea primului trimestru din 2021 a înregistrat o creștere foarte mare la nivel mondial, conform unui studiu de piață publicat de Canalys. Față de primul trimestru din 2020, care a marca începutul pandemiei de COVID-19, piața de smartphone-uri a crescut cu 27%, cu un număr total de 347 milioane de unități vândute în toată lumea. Această perioadă marchează și anunțul retragerii companiei LG de pe acest segment de piață.

Top 5 companii producătoare de smartphone-uri la începutul anului 2021

  1. Samsung – 22%
  2. Apple – 15%
  3. Xiaomi – 14%
  4. Oppo – 11%
  5. Vivo – 10%

Topul celor mai mari companii de telefoane mobile din lume la începutul anului 2021 nu este foarte diferit față de cel de la sfârșitul anului trecut. Cele cinci companii care conduc această industrie reprezintă însă 72% din totalul smartphone-urilor vândute la nivel global, restul companiilor acoperind celelalte 28 de procente ale pieței.

top 5 smartphone

Samsung se menține pe primul loc în clasament cu 22% din piață, în timp ce Apple rămâne pe locul al doilea cu 15%. Xiaomi se bucură însă de o creștere imensă de la an la an, de 62% cu 49 de milioane de smartphone-uri vândute în primele trei luni, pentru 14% din piață. Având în vedere avântul luat de Xiaomi și apropierea de Apple, care a revenit pe locul al doilea abia anul trecut, după scăderea Huawei, probabil că producătorul chinez va întrece compania americană înainte de sfârșitul acestui an.

Ultimele două locuri din clasament sunt ocupate de Oppo, care are 11% din piață, și vivo, proaspăt intrat pe piața din România, cu 10% din piață. Huawei nu se mai regăsește în acest clasament, fiind inclus la categoria „Altele” în clasamentul Canalys.

Companiile mari vor avea un avantaj major în piață în următoarea perioadă

Analistul Canalys, Sanyam Chaurasia, spune că în 2021 sau în viitor, s-ar putea ca mai mulți producători de telefoane să urmeze exemplul LG și să se retragă de pe piața de smartphone-uri. Motivul principal ar putea fi chiar lipsa de componente la nivel mondial, care forțează furnizorii să ofere prioritate producătorilor mari:

„Stocurile de componente critice, precum chispet-uri, au devenit rapid o problemă majoră și vor afecta livrările de smartphone-uri în trimestrele următoare. Asta va împinge brand-urile globale să își regândească strategiile locale. Anumite brand-uri, de exemplu, au redus prioritatea livrărilor de dispozitive către India, în urma noului val de COVID-19, și își concentrează în schimb eforturile pe regiuni care se recuperează, precum Europa. Și atât timp cât lipsa stocurilor persistă, va asigura companiilor mari un avantaj unic, brandurile globale având mai multă putere de negociere. Asta va pune mai multă presiune pe brand-uri mici și ar putea forța mai mulți jucători să urmeze exemplul LG.”, spune Sanyam Chaurasia.

sursa: Canalys

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult