Tranzacțiile cu criptomonede vor fi reglementate și în România

19.03.2021
Tranzacțiile cu criptomonede vor fi reglementate și în România

Vizând în primul rând exchange-urile de criptomonede și furnizorii de portofele digitale, parlamentul României dezbate un proiect de lege care reglementează tranzacțiile cu monede virtuale.

Vestea dată de debutatul Bogdan Huțucă, președinte Comisiei de Buget – Finanțe Bănci, pune în gardă amatorii de criptomonede, noua lege vizând în mod direct profiturile rezultate din acest tip de investiție.

Este vorba despre proiectul de lege al guvernului pentru aprobarea ordonanței de urgență 111/ din 2020, care extinde obligațiile de raportare la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor și la furnizorii de servicii privitoare la tranzacții cu criptomonede. OUG a intrat în vigoare în 2020, însă fosta guvernare PSD a respins în totalitate legea propusă. Între timp, noua majoritate parlamentară revine pentru adoptarea respectivei ordonanțe de urgențe, care obligă entitățile implicate în tranzacții cu criptomonede să identifice tranzacții suspecte și să le raporteze autorităților competente, dacă pot pune probleme din perspectiva legislației pentru prevenirea spălării banilor. Acest tip de legislație nu este tocmai nouă, alte țări având deja implementat acest cadru legal.

”Parlamentul României va adopta în curând transpunerea unei directive europene ce privește combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar noutatea pentru legislația românească este că pentru prima dată vom reglementa și tranzacțiile cu criptomonede. Facem acest lucru deoarece volumul tranzacțiilor cu criptomonede a crescut enorm în ultimii ani dar și pentru că valoarea totală a acestora la nivel global a depășit la un moment dat un trilion de dolari”, spune deputatul liberal Bogdan Huțucă, președinte Comisiei de Buget, Finanțe Bănci.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult