Tranzacțiile cu NFT-uri, tot mai folosite pentru spălarea de bani

02.02.2022
Tranzacțiile cu NFT-uri, tot mai folosite pentru spălarea de bani

Definite drept Non Fungible Token, NFT-urile sunt prezentate ca o metodă prin care artiștii își pot vinde creațiile digitale precum veritabile operă de artă, valoarea unui NFT fiind dată de prețul cel mai mare pe viitorul proprietar acceptă să îl plătească.

Spre deosebire de piața tradițională a obiectelor de artă, unde fiecare artifact (ex. tablou, statuie) are o valoare ușor demonstrabilă prin vechimea, notorietatea și reputația artistului respectiv, confirmată apoi de instituții și experți cu reputație de necontestat, în cazul pieței emergente a NFT-urilor practic oricine poate trece drept expert sau cunoscător, valoarea fiind ușor confundată cu oportunitatea investiției care ar putea aduce și mai mult profit, la o viitoare revânzare.

În mod inevitabil, piața nereglementată a NFT-urilor atrage tot felul de actori, unii dintre ei fiind mai puțin interesați de valoarea activelor digitale ca și opere de artă și mai mult de posibilitatea folosirii NFT-urilor ca și instrument pentru spălare de bani, aducând în economia reală sume de bani nu tocmai mici, obținute pe căi ilicite precum furturi, înșelătorii, trafic de droguri, etc.

În lipsa unei autorități legale și unanim recunoscută, care să poată confirma valoarea reală a activelor digitale numite Non Fungible Tokens (NFT), cine poate spune în mod obiectiv care este prețul corect?

Profitând de vidul legislativ, un număr crescând de presupuși investitori ajung să fie atât vânzători dar și cumpărători al NFT-ului respectiv, deseori suma tranzacționată întorcându-se într-un cont de criptomonede aparținând aceluiași proprietar.

Potrivit analizei publicate de Chainalysis, există deja mii de cazuri de tranzacții suspecte cu NFT-uri, cumpărate de la adrese auto-finanțate, însemnând că adresa de criptomonede a vânzătorului și cumpărătorului coincid, sau pot fi conectate unor portofele electronice deținute de același proprietar.

Cel mai prolific vânzător vânzător/cumpărător de NFT-uri găsit de Chainalysis a făcut 830 de astfel de tranzacții. Totodată, alți 262 de utilizatori au fost identificați ca efectuând vânzări autofinanțate de peste 25 de ori; profitul total realizat de acest grup a fost de aproximativ 8,9 milioane dolari.

Umflând în mod artificial volumul de tranzacționare, practicile asociate spălării de bani au adus cota de piață a marketplace-ului LooksRare peste cel a pieței rivale de NFT-uri, OpenSea. Însă o analiză separată publicată de CryptoSlam arată că până la 8 miliarde de dolari din volumul tranzacționat ar putea rezulta din tranzacții suspecte realizate folosind criptomoneda Ethereum.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult