Trump a suspendat finanțarea pentru OMS. De la cine primește bani organizația

15.04.2020
Trump a suspendat finanțarea pentru OMS. De la cine primește bani organizația

Președintele american Donald Trump a anunțat că a suspendat finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în plină pandemie COVID-19. Liderul de la Casa Albă s-a declarat nemulțumit de modul în care OMS a răspuns la această criză, transmite Weforum.org.

Trump a anunțat că finanțarea asigurată de SUA va fi suspendată până când va fi analizat modul în care organizația a răspuns la amenințarea actuală.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că nu este momentul ca fondurile OMS să fie tăiate.

SUA este cel mai mare finanțator al OMS, cu o contribuție de peste 400 de milioane de dolari la bugetul 2018-2019, iar pe locul doi se află o entitate surprinzătoare pentru mulți. Este vorba despre Bill & Melinda Gates Foundation, organizația non-profit a co-fondatorului Microsoft și a soției acestuia, care a asigurat 9,8% din fonduri.

Bugetul OMS pentru 2018-2019 a fost de peste 4,42 miliarde de dolari.

Miliardarul din sectorul tehnologic este puternic implicat în programele mondiale de sănătate. Fundaţia lui a contribuit deja cu 100 de milioane de dolari în lupta contra noii epidemii. Gates a spus, despre virusul SARS-CoV-2, că se comportă ca un „agent patogen care apare o dată la un secol”.

Foto: Weforum.org

Bill Gates a comparat COVID-19 cu epidemia de gripă asiatică din 1957, care a ucis peste un milion de persoane, şi cu cea de gripă spaniolă din 1918, care a provocat 50 de milioane de decese. Epidemia curentă se situează undeva între cele două, este de părere acesta.

Decizia lui Trump vine după ce Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel, în martie, pentru strângerea a 675 de milioane de dolari, fonduri necesare pentru combaterea coronavirusului. Marea Britanie, al treilea cel mai mare finanțator al organizației, a anunțat că oferă OMS noi fonduri în valoare de 65 de milioane de lire sterline.

Organizația Mondială a Sănătății, cu sediul central la Geneva, a fost înființată la 7 aprilie 1948 și are 193 de state membre.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult