Trump interzice serviciile de plăți pentru mobil din China și alte aplicații chinezești

06.01.2021
Trump interzice serviciile de plăți pentru mobil din China și alte aplicații chinezești

Donald Trump mai are două săptămâni de mandat, însă asta nu înseamnă că acesta renunță la restricțiile pentru companiile chineze. Ba dimpotrivă, președintele Statelor Unite ale Americii a semnat un nou ordin executiv prin care blochează tranzacții prin aplicații de plăți chinezești precum Alipay, WeChat Pay dar și cumpărarea de conținut în alte câteva aplicații.

Noul ordin executiv oprește tranzacțiile din aplicații chinezești de mobil de pe iOS și Android. Astfel, aplicațiile de plăți precum Alipay, QQ de la Tencent și WeChat Pay, nu vor mai putea efectua plăți în SUA. Apoi, aplicații precum Cam Scanner, QQ Wallet, SHAREit, VMate și WPS Office nu vor mai putea vinde conținut prin intermediul platformelor mobile.

Ordinul lui Donald Tump va fi aplicat înainte ca acesta să părăsească Casa Albă

Desigur, motivația din spatele acestei decizii este faptul că aceste aplicații amenință siguranța națională a Statelor Unite:

„Ritmul și popularitatea răspândiri în Statele unite ale anumitor aplicații pentru dispozitive mobile sau computere desktop și ale altor aplicații software dezvoltate sau controlate de persoane din Republica Populară China continuă să amenințe securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite”, este o parte a textului din ordinul executiv.

Acest ordin executiv va fi pus în aplicare imediat, conform Departamentului de Comerț din SUA, chiar înainte ca Donald Trump să predea mandatul lui Joe Biden, care este președintele ales prin alegeri în 2020.

Anterior, Donald Trump a încercat să blocheze inclusiv rețeaua de socializare TikTok, care a obținut însă în instanță dreptul de a opera în SUA, în ciuda încercărilor președintelui de a opri accesul sau de a forța compania-mamă de a vinde afacerile din SUA către o companie americană.

O consecință probabil nedorită a interzicerii acestor aplicații este limitarea comunității chineze din America de a comunica cu rudele din China prin aplicațiile chinezești. Întrucât în China nu există acces oficial la aplicațiile de social media din SUA, aceste aplicații sunt uneori singura metodă rapidă de comunicare cu persoanele din afara țării.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult