TSMC anunță întârzieri pentru procesoare pe 3nm. Primele modele vor fi lansate în 2023

17.10.2021
TSMC anunță întârzieri pentru procesoare pe 3nm. Primele modele vor fi lansate în 2023

TSMC, unul dintre cei mai mari producători de microprocesoare din lume, a anunțat că nu va putea să livreze cipuri pe arhitectură de 3nm până în 2023. Această veste va avea cu siguranță efecte adânci în industria tehnologiei, care deja produce de doi ani procesoare pe 5nm și care probabil că se pregătea de încă un salt pentru eficiență și performanță ridicată. Putem astfel intui că procesoarele de top lansate în 2022 nu vor fi bazate pe acest proces de fabricație.

Apple și alți parteneri TSMC nu vor lansa procesoare pe 3nm în 2021

În prezent, majoritatea cipurilor de top de la Qualcomm, Apple și Samsung folosesc arhitectura pe 5nm. Aceasta a debutat în 2020 și a permis un salt bun de performanță de la arhitectura pe 7nm,  dar și o reducere a consumului de energie. Astfel, cele mai recente telefoane echipate cu aceste cipuri pot oferi autonomie semnificativ mai bună decât în trecut, în ciuda performanțelor crescute în jocuri și alte aplicații.

Reprezentanții TSMC spun însă că nodul de 3nm nu va fi gata la timp pentru a putea livra către clienți cipuri în 2021. Primele modele vor ajunge la cei care le comandă în primul trimestru din 2023, iar prima generație nu va fi la fel de eficientă precum sunt acum așteptările. Compania taiwaneză spune că lucrează deja la cea de-a doua generație de producție de acest gen, „enhanced 3nm”, care va oferi atât producție mai bună din punct de vedere al cipurilor utilizabile, cât și o eficiență mai bună din punct de vedere al consumului, dar și performanță semnificativ îmbunătățită. Aceasta este așteptată la distanță de un an după debutul primelor modele de procesoare pe 3nm.

Producția de volum înalt pentru procesoare pe 3nm în fabricile TSMC va începe în a doua jumătate a anului 2022. Compania oferă în prezent așa numita „producție de risc” către companii încă din 2021, însă sunt așteptate puține unități funcționale. Și producția pe 3nm tot tranzistori FinFET va folosi, urmând ca nodul de producție pe 2nm să facă trecerea la GAAFET. Această tranziție este programată momentan pentru 2025.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult