TSMC ar putea construi o fabrică pentru procesoare pe 3nm în SUA, nu în Europa

16.05.2021
TSMC ar putea construi o fabrică pentru procesoare pe 3nm în SUA, nu în Europa

Criza de semiconductori este doar o parte a problemelor cu care mai multe industrii se confruntă în prezent. Pentru că cererea de dispozitive electronice a crescut peste limitele posibile de producție din prezent, multe industrii, precum cea auto, au început să oprească asamblarea temporar, în timp ce prețurile pentru componente de PC continuă să crească, iar mai multe companii amână lansările unor produse, precum noi smartphone-uri. TSMC, unul dintre cei mai mari producători de procesoare din lume, a promis că va deschide noi fabrici, însă se pare că eforturile companiei vor fi concentrate în SUA, mai degrabă decât în Europa.

TSMC are planuri mari de dezvoltare în SUA

TSMC și guvernul din SUA au deja o înțelegere mai veche, prin care compania taiwaneză se angaja să construiască o fabrică producătoare de procesoare în Phoenix, Arizona. În timp, compania urma să construiască alte cinci fabrici în SUA, dar să se extindă și în Europa. Fabrica anunțată deja ar trebui să producă procesoare pe 5nm, la o capacitate de cinci ori mai mică decât cea principală din Taiwan, iar costurile de producție se ridică la 12 miliarde de dolari.

Acum, TSMC ia în considerare dezvoltarea unei noi fabrici pentru procesoare pe 3nm, următorul proces de fabricație care va intra în mainstream probabil anul viitor. Chiar dacă inițial, această fabrică ar fi trebuit să se construiască undeva în Europa, conducerea TSMC ia în calcul să o pună tot în SUA, lângă fabrica din Phoenix. Planul este ca în următorii 10-15 ani să existe în Arizona un sit imens pentru producția de procesoare.

Alături de TSMC, Samsung și Intel au promis de asemenea fabrici de procesoare în SUA, iar cele trei companii depun eforturi mari pentru a pune mâna pe câte o parte din cele 50 de miliarde de dolari promise de președintele Joe Biden pentru a dezvolta această industrie.

Planurile TSMC pentru Europa ar putea însă să continue, însă la un nivel de complexitate mai mic. Compania ar putea să construiască în continuare o fabrică undeva în UE, dar pentru procese de fabricație mai vechi. Asta pentru că în Europa nu există producători de procesoare comerciale care folosesc procese de fabricație avansată, iar cererea cea mai mare pentru astfel de produse ar fi industria auto.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult