UE ar putea obliga Apple să deschidă iOS-ul în primăvara anului viitor

05.07.2023
UE ar putea obliga Apple să deschidă iOS-ul în primăvara anului viitor

Companiile de tehnologie se pregătesc de schimbările pe care noua lege UE, DMA (Digital Markets Act), le va aduce în piața de tehnologie. Acestea au timp până pe 6 septembrie să se declare drept „gatekeeper”, adică o companie cu mulți utilizatori și cu o valoare mare pe piață, care oferă servicii de bază pentru utilizarea internetului și care ar putea limita accesul utilizatorilor la servicii rivale. Astfel de companii se vor supune DMA și vor trebui să fie mult mai deschise decât până acum. Printre companiile vizate se află Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, dar și Samsung și TikTok.

Apple și alți giganți online sunt considerați „gatekeeper-i” și vor trebui să respecte Digital Markets Act în UE

Conform Thierry Breton, Comisar UE, toate companiile americane menționate au declarat că întrunesc criteriile pentru a fi considerate gatekeeper. Asta înseamnă că au peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar pe serviciile lor, dar și o valoare de piață de peste 75 de miliarde de euro. Astfel, dispozitivele și serviciile lor trebuie să fie mai deschise.

Câteva dintre regulile la care se vor supune în UE sunt interoperabilitatea aplicațiilor lor de mesagerie. Nu este clar cum va putea fi aplicată și implementată această regulă, dar, în teorie, ar trebui să putem comunica cu utilizatori de pe iMessage, Facebook Messenger, WhatsApp, Skype și alte servicii de mesagerie pe care aceste companii le dețin, fără să le avem pe toate instalate.

De asemenea, companiile din categoria gatekeeper care vând dispozitive nu pot obliga utilizatorii să țină aplicații instalate pe dispozitivele lor și să favorizeze propriile soluții software sau propriile servicii. Toate aplicațiile vor trebui să poată fi dezinstalate la cerere. În teorie, DMA ar trebui să poată obliga inclusiv Apple să deschidă iOS-ul și să permită altor magazine alternativă să apară pe platformă, pentru a oferi concurență App Store-ului.

Amenzile pentru încălcarea DMA pot atinge sume colosale

ByteDance, compania care deține TikTok, deși recunoaște că este în categoria gatekeeper pe baza acestor criterii, aceasta consideră că regulamentul nu i se aplică, întrucât nu oferă un serviciu de bază pentru utilizatorii de internet. Aceștia pot pur și simplu să nu folosească rețeaua sa de socializare sau aplicațiile sale, fiind disponibile multe alternative.

Companiile care nu respectă legea DMA ar putea fi amendate cu până la 10% din veniturile anuale la nivel global. Această amendă imensă ar trebui să asigure autoritățile că toți cei care doresc să aibă afaceri în UE în acest domeniu vor respecta legea. Termenul pentru declararea drept „gatekeeper” este pentru 6 septembrie 2023, iar companiile vizate vor trebui să respecte regulamentul începând cu data de 6 martie 2024.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult