Un miliardar de origine rusă a donat 5 milioane de dolari în Ethereum pentru Ucraina

07.04.2022
Un miliardar de origine rusă a donat 5 milioane de dolari în Ethereum pentru Ucraina
Foto: Profimedia Images

Părintele de origine rusă al blockchain-ului Ethereum a donat criptomonede Ether (ETH) în valoare de 5 milioane de dolari pentru Ucraina.

Vitalik Buterin, care are cetățenie canadiană, l-a criticat dur pe Vladimir Putin imediat după ce armata rusă a intrat în Ucraina, pe 24 februarie. „Este o crimă împotriva cetățenilor ucraineni și ruși”, a scris antreprenorul pe Twitter, în limba rusă. „Ethereum este neutru, dar eu nu sunt”, a precizat el.

Antreprenorul s-a născut în Kolomna, Rusia, după destrămarea Uniunii Sovietice, iar ulterior familia lui a emigrat în Canada în 2000, anul în care Putin a devenit președinte. Buterin a descoperit Bitcoin (BTC) pe când avea 17 ani. A început să scrie articole despre moneda virtuală și a fost cofondatorul revistei Bitcoin Magazine. Ulterior, tânărul a renunțat la facultate și s-a dedicat propriului proiect blockchain, care a devenit Ethereum.

Recent, antreprenorul a donat 750 ETH pentru Unchain Fund, o organizație creată de investitori în criptomonede pentru a susține programe umanitare în Ucraina. Buterin a donat încă 750 ETH pentru Aid For Ukraine, un fond lansat de ministerul pentru Transformare Digitală din Kiev, transmite Finbold.

Citește și: Schimbarea făcută în Overwatch după ce Rusia a invadat Ucraina

O mare parte din fondurile provenite din donațiile în criptomonede sunt cheltuite în Ucraina pe echipamente și provizii care merg direct la armată. Un procent mare din plăți este făcut direct în monede digitale, nu în dolari sau euro.

Războiul din Ucraina nu a afectat marile criptomonede

Monedele virtuale s-au dovedit a fi esențiale pentru statul invadat de ruși, după ce serviciile multor bănci și instituții financiare au fost perturbate sau chiar scoase din uz de război.

Cele mai mari două criptomonede ale lumii, Bitcoin și Ether, s-au apreciat după izbucnirea războiului. Oamenii și instituțiile au căutat noi vehicule financiare prin care să se protejeze de inflația în creștere, în condițiile în care bursele trec printr-o perioadă grea.

Ethereum
Evoluția Bitcoin de la izbucnirea războiului din Ucraina până azi (Sursa: CoinDesk)

„Acest război sporește valoarea Bitcoin ca un activ de rezervă digital global, în timp ce Ethereum evoluează în colateralul internetului”, a scris analistul Mike McGlone, de la Bloomberg Intelligence.

Despre BTC și ETH unii analiști cred că își consolidează în această perioadă pozițiile de refugii sigure, alternative la aur.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult