Vânzările globale de smartphone-uri au scăzut cu 13% pe fondul pandemiei COVID-19

01.05.2020
Vânzările globale de smartphone-uri au scăzut cu 13% pe fondul pandemiei COVID-19

La fel ca în multe alte sectoare ale industriei, piața smartphone a fost puternic afectată de carantina impusă pentru combaterea COVID-19, vânzările pentru intervalul Q1-2020 cunoscând cea mai abruptă cădere din istorie. Îndulcind puțin bilanțul, proporția telefoanelor cu 5G vândute a crescut în Q1-2020 cu 7%, comparat trimestrului anterior.

Potrivit ultimului bilanț întocmit de Counterpoint Research, piața smartphone s-a contractat la nivel global cu 13%, comparat perioadei similare a anului trecut, aproape toate brandurile importante resimțind efectele pandemiei de coronavirus.

Astfel, pentru prima dată de la trimestrul Q1-2014, livrările de smartphone-uri au scăzut sub pragul de 300 milioane de unități în perioada ianuarie-martie. Însă din cauza faptului că măsurile de carantină au început mai devreme în China, această țară a consemnată o scădere și mai abruptă, de 27% a vânzărilor smartphone. La acest parcurs dezastruos au contribuit și perturbațiile apărute pe lanțurile de aprovizionare cu componente, care au blocat activitatea de producție la numeroși producători OEM specializați în telefoane cu Android, efectele reverberând inclusiv în piețele internaționale.

Aproape toți producătorii importanți de telefoane mobile consemnat scăderi drastice ale livrărilor în primul trimestru, Xiaomi și Realme fiind singurele excepții. Livrările Xiaomi au crescut cu 7% comparat anului anterior, în timp ce Realme a raportat o creștere de-a dreptul spectaculoasă de 157%. Rezultatul s-a datorat în principal extinderii pe piața din India, care nu a intrat efectiv în blocaj decât începând cu ultima săptămână a lunii martie. Probabil că pentru trimestrul următor vânzările se vor prăbuși în India, dar vor crește în alte regiuni în care restricțiile de carantină au fost relaxate (ex. China).

Livrările Samsung au scăzut cu 18% față de primul trimestru al anului 2019, deși  compania a reușit totuși să-și extindă acoperirea la o cincime din piața globală de smartphone-uri.

Huawei a scăzut cu 17% comparat perioadei similare de anul trecut, dar rămâne în continuare al doilea cel mai mare furnizor de telefoane mobile la nivel mondial. Apple a rămas cel de-al treilea cel mai mare furnizor de telefoane inteligente în primul trimestru 2020, vânzările iPhone scăzând cu doar 5%. Cota de piață globală a companiei a crescut de fapt cu 2% anul acesta, în ciuda ușoarei scăderi a livrărilor.

Se preconizează că vânzările de smartphone-uri vor scădea și în al doilea trimestru, TrendForce preconizând o scădere record a producției de 16,5%.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult