Camera foto 3D cu 12.616 lentile – viitorul ochi pentru roboţi

20.03.2008
Camera foto 3D cu 12.616 lentile – viitorul ochi pentru roboţi

Camera foto 3D cu 12.616 lentilePentru camerele foto digitale, viitorul sună 3D. Cel puţin aşa spun cercetătorii. Şi cine suntem noi să-i contrazicem? Şi ca să ne demonstreze că aşa va fi, o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford s-a gândit la o cameră cu 12.616 lentile. Mai precis, câte o lentilă pentru fiecare grup de 256 pixeli de pe senzorul optic. Dar oare de ce au simţit ei nevoia să se înhame la o aşa muncă de sisif? Acea cameră nu va putea fi folosită fără ajutorului unui calculator, imaginile capturate fiind total diferite de ceea ce ne oferă azi camerele standard.

Conform cercetătorilor de la Standford, camera va putea realiza cu precizie foarte mare imagini 3D, putând fi calculată distanţa până la fiecare obiect din fotografie. Ceea ce ei numesc o „hartă de adâncime” va putea să simplifice munca de modelare 3D. Crearea unui avatar 3D pentru site-urile sau jocurile sociale va fi o banalitate. Însă cei mai fericiţi de crearea acestei camere vor fi roboţii. Se va putea renunţa la senzorii pentru calcularea distanţei faţă de corpurile din jur, camera 3D fiind de-ajuns. Cât despre alte utilizării, se pare că acestea apar ca ciupercile după ploaie. Echipa de cercetărori a recunoscut că nici ei nu s-au gândit că vor fi atât de multe.

Cât despre primul prototip funcţional, acesta nici măcar nu există. Imaginea de mai sus prezintă doar circuitul necesar pentru senzor. Acesta nu este încă gata deoarece nu e chiar aşa de uşor să faci pixeli de 0,7 microni, adică de câteva ori mai mici decât cei de pe senzorii actuali. Şi să nu uităm că după acest pas urmează amplasarea celor 12.616 lentile, cu tot cu mecanismul lor de focalizare. Rezoluţia finală a senzorului va fi de doar 3 MP, dar dimensiunea sa va fi considerabil mai mică decât a celor folosiţi în camerele foto din telefoanele mobile. În concluzie, apreciem munca celor de la Standford, dar ne luăm de mână cu Toma Necredinciosul: până nu vedem, nu vă credem.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News