Fujifilm X10 – senzor EXR de clasă DSLR, pentru gama compactă

01.09.2011
Fujifilm X10 - senzor EXR de clasă DSLR, pentru gama compactă

Fujifilm X10, versiunea accesibilă a modelului x100, reprezintă o soluţuie de compromis între modele point-and-shoot din gama compactă şi vârful de gamă reprezentat de modele DSLR foarte performante, dar scumpe şi voluminoase.

Fujifilm X10

Punând calitatea înainte de toate, X10 foloseşte un senzor de imagine cu indicativ EXR, împrumutat direct din lumea modelelor DSLR. Măsurând 2/3 inch, senzorul cu tehnologie CMOS Exmor este cel mai mare model din gama EXR realizat până acum, oferă o rezoluţie de 12MP şi poate obţine poze folosind sensibilitate ISO 3200, sau chiar ISO 12800 dacă optăm pentru o rezoluţie redusă.

Fujifilm X10

Obiectivul suportă zoom optic 4X şi este optimizat pentru maximizarea cantităţii de lumină trimise senzorului de imagine, facilitănd obţinerea de poze la calitate ridicată în orice situaţie. Apertura variază între F2.0 pentru pozele obţinute de aproape şi nu mai mult de F2.8 în mod wide.

Fujifilm X10

Fujifilm X10 poate obţine poze în rafală cu 7 cadre pe secundă la rezoluţie nativă, sau chiar 10 cadre pe secundă dacă reducem rezoluţia imaginii la jumătate. Funcţia de captură video suportă rezoluţie 1080p şi poate fi utilizată inclusiv pentru poze panoramice, obţinute rotind aparatul pentru obţinerea unei perspective de 360 grade.

Printre reglajele manuale oferite se numără un buton dedicat pentru controlul expunerii, butoane suplimentare pe spatele carcasei şi inel pe obiectiv pentru funcţia zoom. Putem ajusta manual valorile ISO, dynamic range, noise şi film simulation, iar printre opţiunile de compresie a imaginii avem la dispoziţie şi modul RAW.

În ciuda dimensiunilor reduse, Fujifilm X10 integrează un vizor optic, aşezat alături de ecranul LCD, iar în partea superioară avem un port pentru blitz extern.

Fujifilm X10 va putea fi achiziţionată începând cu luna noiembrie, pentru un preţ estimat la aproximativ jumătate din valoarea modelului X100, comercializat în prezent pentru suma de 1200 dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News