Nikon S1200pj – jucăria cu proiector de care te vei îndrăgosti

Nikon S1200pj – jucăria cu proiector de care te vei îndrăgosti

Recomandat de Go4it.roAparatele foto compacte şi ultra-compacte sunt atât de apropiate ca specificaţii încât mulţi amatori care pleacă în căutarea unuia ajung să se piardă în mulţimea megapixelilor şi tehnologiilor de recunoaştere a feţei, zâmbetului, clipitului şi firelor de păr răzleţe. Din punctul de vedere al unui utilizator cu experienţă, toate acestea sunt doar nimicuri de marketing. Puţine implementări extra sunt cu adevărat utile, iar ca să intrăm în tema articolului voi menţiona mini-proiectorul. Camera testată recent, Nikon Coolpix S1200pj, dispune de o astfel de facilitate.

Nikon S1200pj

La ce e bună o cameră cu proiector integrat?

Nu trebuie să te gândeşti prea mult pentru a-i găsi rapid o întrebuinţare. M-am gândit ce bună e o astfel de cameră în concediu, la sfârşitul unei zile în care am realizat zeci de fotografii frumoase. Alături de prieteni, familie sau parteneră, pot vedea pozele şi filmuleţele confortabil, la dimensiuni mari, fără să fie nevoie să apelez la notebook sau să conectez camera la televizor. Am nevoie doar de puţin întuneric şi de o suprafaţă plană, dacă se poate de un alb sau gri uniform.

O a doua întrebuinţare este la birou. Veţi spune da, dar ce o să arăţi, pozele din vacanţă? Nu, o să conectez camera la PC şi de aici voi rula prezentarea Powerpoint cu rezultatele din trafic pe ultima lună şi planurile pentru la anul. Nu de alta, dar sala de şedinţe (dotată cu un proiector cât un cuptor), e mereu ocupată şi nu-mi place să stau la coadă. E doar un exemplu, evident. Aţi prins ideea.

Nikon S1200pj

Proiectarea imaginilor şi clipurilor pe perete

Se face extrem de simplu. Porniţi camera şi apăsaţi tasta „Play”, pentru a intra în modul de vizualizare a conţinutului. Trageţi apoi în jos capacul care acoperă mini-proiectorul şi aşteptaţi iniţializarea acestuia care nu durează mai mult de cinci secunde. Din acest moment, toate pozele şi filmuleţele realizate stocate în memorie vor putea fi urmărite pe perete sau pe un panou special.

Focalizarea pe perete se face manual, cu ajutorul unei rotiţe amplasate în partea de sus a aparatului, imediat lângă butonul de Power. Autonomia maximă specificată de producător este de o oră de proiecţie neîntreruptă.

Înregistrare video cu Nikon S1200pj în modul proiector

Caracteristici proiector

  • 20 de cd/m2 luminozitate;
  • Contrast 200:1;
  • Diagonala imaginii proiectate: între 13 şi 152 cm;
  • Distanţa de proiecţie: între 0,26 cm şi 3,1 metri;
  • Rezoluţia imaginii proiectate: VGA (640 x 480 pixeli).

Nikon S1200pj

Caracteristici cameră

  • Corp ultra-compact (107 x 64 x 23 mm) cu proiector integrat;
  • Senzor CCD de 1/2.3 inch, 14.3 MP;
  • Video HD 720p @ 30 fps, sunet mono, zoom în timpul filmării;
  • Sistem optic de stabilizare a imaginii;
  • 5x zoom optic;
  • Ecran de 3 inch, 460.000 de pixeli;
  • 186 de grame cu tot cu acumulator.

Secţiunea foto-video

Nikon S1200pj este un „point and shoot” în adevăratul sens al cuvântului, ideală pentru cei care nu vor să se complice cu tot felul de setări avansate. Modul automat este activat implicit, dar utilizatorii pot alege şi scene predefinite în funcţie de ce vor să fotografieze şi în ce condiţii: peisaje, portrete, animale, apus de soare ş.a.m.d.

Setările manuale se limitează la ajustarea ISO-ului şi a balansului de alb (nu avem setări manuale pentru diafragmă şi timp de expunere), suficient totuşi pentru un utilizator începător care oricum va apela în 99% din cazuri la modul Easy-Auto, unde aparatul decide totul.

Nikon S1200pj

Calitatea pozelor este bună pentru clasa ultra-compactelor din care face parte Nikon S1200pj: detaliile sunt satisfăcătoare, zgomotul de imagine se situează în limite acceptabile.

Test ISO

Fotografii realizate cu Nikon S1200pj

În cazul înregistrărilor video aparatul decide singur care sunt parametrii optimi de filmare. Şi o face destul de bine. Utilizatorii pot alege rezoluţia clipurilor (HD 720p sau mai mică) şi cum să focalizeze aparatul: doar în momentul declanşării, în punctul detectat (AF-S – single) sau continuu, pe tot parcursul filmării (Full Time AF – denumirea standardizată echivalentă este AF-C). Rata de compresie este una bună, fiecare secundă de înregistrare ocupă aproximativ 1 MB. Deci un clip HD de un minut va avea 60 MB.

Înregistrare video HD

Plusuri şi minusuri

[+] Proiector integrat într-un corp uşor şi compact;
[+] Calitate bună a imaginilor şi clipurilor video;
[+] Meniu simplu şi intuitiv;
[+] Opţiune de focalizare continuă în timpul filmării;

[-] Nu are.

Nikon S1200pj

Concluzie: Nikon S1200pj este o cameră practică şi care oferă capturi foto şi video satisfăcătoare. Proiectorul are o utilitate incontestabilă, iar simplitatea în utilizare o face ideală pentru amatorii de „point-and-shoot”. Go4it.ro recomandă această cameră în ciuda preţului destul de ridicat, justificabil însă dacă ne gândim că doar proiectorul integrat are o valoare estimată la aproximativ 1000 de lei.

Nikon S1200pj costă 1800 de lei şi poate fi comandată de pe site-ul f64.ro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News