Noua cameră mirrorless Sony Alpha 1 poate filma în 8K și costă cât un Logan

27.01.2021
Noua cameră mirrorless Sony Alpha 1 poate filma în 8K și costă cât un Logan

Dacă telefonul de 2.500 de dolari de la Sony, Xperia Pro, vi s-a părut că are un preț exagerat pentru ceea ce oferă, probabil că nu sunteți nici în target-ul noului Alpha 1, cel mai puternic model de cameră foto/video mirrorless a companiei. Nu vorbim doar despre cea mai scumpă cameră Alpha, dar este și cea mai performantă, fiind pentru prima dată în această serie când există posibilitatea de a filma în rezoluție 8K. Desigur, fiind un produs profesional, există și alte funcții și echipări hardware pe care nu le întâlnim de obicei pe alte camere.

Alpha 1 este prima cameră mirrorless Sony cu filmare 8K

Acum că vedem specificațiile hardware și ceea ce poate să facă Sony Alpha 1, este destul de clar că Xperia Pro a fost gândit de la început drept un soi de „accesoriu” pentru astfel de camere. Compania a prezentat telefonul alături de camera Alpha 7S III, dar acesta va putea fi folosit cu siguranță și cu A1 fără probleme.

Vorbim despre o cameră foto cu senzor full-frame stabilizat de 50 megapixeli, care permite filmare 8K la 30 de cadre pe secundă intern, sau 4K la 24, 30, 60 sau chiar 120 de cadre pe secundă. În funcție de rezoluție și framerate, camera poate înregistra în formate cu compresie de culoare mai agresivă, însă există și posibilitatea de înregistrare prin HDMI la rezoluție 5K pe format de culoare 16-bit.

Camera integrează sistemul de focalizare pe ochi atât pentru oameni, cât și pentru animale și permite fotografierea în rafală la 30 de cadre pe secundă, ceva util în special pentru cei care realizează fotografie sportivă sau de natură.

Se pare că această cameră a fost realizată drept un competitor direct pentru Canon R5, însă prețul său este aproape dublu. Sony se laudă că A1 poate filma timp de 30 de minute în 8K fără să se supraîncălzească, pe când Canon are probleme din acest punct de vedere. Totuși, Sony integrează două slot-uri CFexpress, un port Ethernet pentru conectivitate FTP, materialele înregistrate putând fi urcate automat pe un computer din rețea, și chiar un port HDMI de dimensiuni complete.

Dezamăgitor este însă ecranul articulat, care poate fi depărtat de cameră și poate fi orientat diferit în jurul axei orizontale. Acesta nu poate fi însă rabatat la 180 de grade pe laterală sau verticală, ceva ce ultimele variante de camere Sony adoptaseră. Aceasta părea să fie direcția de viitor, însă Sony pare să insiste cu ecranele articulate în locul unor ecrane practice.

Am tot menționat că este o cameră scumpă, însă nu am spus exact cât costă. Sony va pune la vânzare în SUA camera Alpha 1 la prețul de 6.500 dolari (fără taxe incluse). În Europa însă, acest aparat foto, în versiune standard, doar body, fără vreun obiectiv inclus, va costa 7.300 euro.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News