Panasonic Lumix FT1 – o cameră ce rezistă în condiţii vitrege

27.01.2009
Panasonic Lumix FT1 – o cameră ce rezistă în condiţii vitrege

Panasonic vrea să elimine monopolul celor de la Olympus într-un segment de nişă, acela al camerelor compacte rezistente la condiţii vitrege. Până acum, dacă doreai o cameră care să reziste atunci când cade de pe masă, cade în apă şi poate funcţiona la -10o Celsius, trebuia să iei un mju SW de la Olympus. Pentax a încercat anul trecut să vină cu un concurent, însă nu am mai auzit nimic de el. Iată că Panasonic a decis că supremaţia Olympus pe segmentul respectiv trebuie să se încheie şi soluţia lor se numeşte Lumix FT1.

Panasonic Lumix FT1, concurent pentru seria SW de la Olympus

Aparatul cu carcasă metalică se laudă cu aceleaşi peformanţe în ceea ce priveşte funcţionarea în condiţii neprielnice: suportă căzături de la 1,5 m înălţime, poate funcţiona sub apă până la adâncimea de 3 m şi nu îngheaţă când temperatura scade cu zece grade sub 0. Panasonic nu se putea opri doar la copierea acestor facilităţi, ci trebuia să vină şi cu specificaţii superioare. Trecând peste senzorul de 12.1 MP şi lentilele cu zoom optic 4,6x şi unghi foarte larg, capitolul la care FT1 doreşte să se impună este înregistrarea video.

Panasonic Lumix FT1 - filmeaza la rezolutie 720p cu 60 fps

Filmele vor avea o rezoluţie de 1280×720 de pixeli şi o frecvenţă de 60 cadre pe secundă. Pentru a obţine aceste performanţe, Panasonic a apelat la codec-ul video AVCHD Lite. El oferă rate de compresie mai bune, iar filmul ocupă mai puţin spaţiu în memorie. Din păcate, utilizatorul de rând va trebui să se chinuie puţin pentru a viziona pe PC clipurile înregistrate. Formatul este similar cu cel folosit de filmele de pe discuri Blu-ray şi sunt necesare codec-uri speciale.

Panasonic Lumix FT1 va fi disponibila din aprilie

Panasonic FT1 are dimensiunile de 10×6,3×2,3 cm şi dispune de un ecran LCD cu diagonala de 2,7”. Sistemul optic de stabilizare a imaginii O.I.S. este prezent în pachet, alături de procesorul de imagine Venus Engine HD (format de fapt din două procesoare fizice). Acesta din urmă oferă o funcţie avansată de recunoaştere a feţei ce va oferi utilizatorului posibilitatea să salveze profilele prietenilor apropiaţi pentru a fi recunoscuţi ulterior. Panasonic Lumix FT1 va ajunge pe piaţă în luna aprilie şi ar putea costa aproximativ 400 €.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News