Pentax Q: inginerie desăvârşită

Pentax Q: inginerie desăvârşită

Dacă ar exista o teorie a evoluţionismului în ceea ce priveşte aparatele foto digitale, fără îndoială aceasta ar fi cu mult mai controversată decât cea elaborată de Darwin. Iar Pentax Q este fără îndoială un bun exemplu de controversă evolutivă.

Pentax Q

Design

Cea mai recentă inovaţie Pentax ni se înfăţişează într-un format clasic, asemănător cu cel al aparatelor pe film, cu obiective interschimbabile – rangefinder. Dimensiunile sunt însă cu mult mai mici, iar interiorul ascunde un senzor digital de compactă (1/2.3 inch). Un pic descurajant, dacă te limitezi doar la specificaţii şi nu pui mâna pe el. La primul contact fizic, totul capătă o nuanţă pozitivă. Aspectul, finisajele metalice şi calitatea constructivă impecabilă vin să ne convingă că avem de a face cu un produs de excepţie.

Şi aşa şi este. Pentax Q, dincolo de rezultatele foto remarcabile, se adresează pasionaţilor de fotografie. Profesioniştii îl vor pentru back-up şi condiţii dificile de fotografiere, iar entuziaştii pentru ingineria desăvârşită ce îl defineşte.

Pentax Q

Uitaţi-vă la bliţ spre exemplu – cum stă el cuminte lângă obiectiv şi nu dă nimic de bănuit. Prin acţionarea butonului de deschidere însă, rămâi uimit de mecanismul pop-up gândit în stil „jack in the box” ce îl catapultează în exterior, într-o poziţie laterală ideală. Spun ideală pentru că din acest unghi se elimină din ecuaţie neplăcutele imagini în care apare umbra obiectivului.

Pentax Q

Ne-ar fi plăcut totuşi ca bliţul să poată fi şi orientat în sus, pentru bounce, ca în cazul celor de pe camerele Olympus PEN E-PL1. În orice caz, dacă îl consideraţi slab, puteţi monta pe patină unul profesional (vezi imaginea de mai jos), cu riscul ca alegerea dumneavoastră să stârnească hohote de râs.

Pentax Q

Control şi opţiuni

Controlul setărilor şi utilizarea se face cu uşurinţă. Butoanele, deşi sunt mici şi înghesuite, au o formă şi o poziţionare cât se poate de bună. Este adevărat, dacă ai nişte degete scandalos de groase nu poţi naviga cu uşurinţă prin meniu. Dar cum majoritatea artiştilor au degete ca de pianist, problema se simplifică din start.

Cât despre opţiuni, Pentax Q ne oferă toată libertatea de care avem nevoie pentru realizarea unor capturi superbe. Controlul manual asupra setărilor, alături de filtrele digitale şi implementările hardware speciale (cum ar fi captura HRD şi filmarea Full HD), constituie un arsenal complet pentru orice fotograf. Menţionăm că există totuşi câteva limitări tehnice faţă de un DSLR cu pentaprismă. Cea mai importantă dintre ele este viteza mică a obturatorului – maximum 1/2000 secunde.

Pentax Q

Pentax Q oferă numeroase filtre digitale predefinite (vibrant, radiant, cros-procesare etc.) pentru accentuare laturii artistice a fotografiilor. Nu toate sunt însă reuşite. Spre exemplu, filtrul HDR aplicat produce imagini şterse, fără culoare şi fără viaţă. Există în compensarea opţiunea de captură HDR normală, prin captura mai multor cadre cu compensări de expunere diferite, iar în acest caz vorbim de un cu totul alt rezultat, în sens pozitiv.

Sistemul de stabilizare, unul mecanic, este foarte eficient. Permite fotografierea din mână şi obţinerea unor imagini nemişcate la timpi de expunere relativ mari, de 1/10 şi chiar 1/5 secunde.

Specificaţiile complete ale aparatului le puteţi studia mai jos.

Pentax Q

Pentax Q – specificaţii tehnice

  • Senzor CMOS de 12.4 MP, 1/2.3 inch, rezoluţie foto maximă 4000 x 3000 pixeli;
  • Înregistrare video Full HD 1080p @ 30fps;
  • ISO 125 – 6400;
  • Stabilizator de imagine (sensor-shift);
  • Focalizare automată prin diferenţe de contrast / tracking focus / manual;
  • Ecran LCD fix, 3 inch, 460.000 pixeli;
  • Suportă obiective cu montură „Pentax Q”;
  • Dimensiuni: 98 x 57 x 31 mm, 180 grame.

Pentax Q

Performanţe

Modelul pe care l-am testat a sosit la redacţie împreună cu un obiectiv fix de 8,5 mm (Pentax 01 Standard Prime), echivalentul unuia de 47 mm folosit pe film obişnuit de 35 mm.

Acest obiectiv este indicat pentru subiecte statice, cum ar fi peisajele şi portretele. Pentru macro nu este prea grozav, deoarece distanţa minimă de focalizare e de 20 de cm, iar lipsa unui zoom face imposibilă fotografierea subiecţilor aflaţi la distanţă, în detaliu.

Pentax Q - sample photo Pentax Q - sample photo
https://www.go4it.ro/wp-content/uploads/media/2/84/2013/9032146/20/imgp0302.jpg Pentax Q - sample photo

Punctul forte al obiectivului Pentax 01 este diafragma F1.9 ce permite pătrunderea unei cantităţi mari de lumină pe senzor. Astfel, putem realiza fotografii bune în condiţii slabe de iluminare, fără să apelăm la trepied. Pentru rezultate spectaculoase însă (fotografii la apus, nocturne), recomandăm utilizarea unui sistem de stabilizare suplimentar. Cel din aparat este bun doar pentru fotografii din mână, la timpi de expunere nu mai mari de 1/5 sec.

Pentax a lansat de curând încă patru obiective cu montură „Q”, la preţuri accesibile: Pentax 02 (5 – 15 mm standard zoom), Pentax 03 (3,2 mm macro), Pentax 04 (6,3 mm) şi Pentax 05 (18 mm).

Legat de body, performanţele nu pot rivaliza cu cele ale unui DSLR, dar nici nu sunt de blamat. Focalizarea se face rapid, iar captura în rafală se poate face la maximum 5 cadre pe secundă. Zgomotul de imagine este şi el în limite decente la valori ISO de până la ISO 1600, fapt absolut remarcabil pentru un senzor de compactă. Chiar şi la ISO 3200 putem vorbi de o calitate acceptabilă, lucru cu atât mai important cu cât lentilele luminoase fac astfel posibile capturile în lumină foarte slabă. Abia la ISO 6400 putem spune că fotografiile sunt compromise de zgomot. Iată şi testul de ISO care sperăm să vă convingă.

Pentax Q – test ISO

Video

Înregistrările video sunt de calitate medie, în ciuda rezoluţiei mari de 1920 x 1080 pixeli. Detaliile se pierd când mişti camera din cauza unor mici artefacte de compresie. În poziţie statică, filmările arată bine.

Descarcă video Full HD filmat cu Pentax Q.

Plusuri şi minusuri

[+] Design impresionant, calitate constructivă excelentă;

[+] Control total asupra setărilor manuale + numeroase filtre foto digitale;

[+] Zgomot de imagine ţinut bine în frâu;

[+] Sistem eficient de stabilizare;

[-] Senzor mic, densitate destul de mare de pixeli -> detaliile la nivel de pixel lasă de dorit;

[-] Obturator lent.

Pentax Q

Concluzie

Deşi avem de a face cu un senzor de compactă, rezultatele produse sunt net superioare acesteia. Iar la cât costă, aproximativ 2700 de lei, este şi normal. Practic, ar trebui să o comparăm cu un DSLR, dar calitatea imaginilor este sub cea a unui aparat digital cu pentaprismă, entry level, din generaţiile 2010 – 2011. Pentax Q reprezintă încă un produs de nişă,cu un design excepţional, dar care presupune câteva compromisuri: senzorul mic şi obturatorul limitat la 1/2000 sec. Îl recomandăm pentru peisaje şi portrete. Lipsa unui obiectiv tele îl face ineficient pentru fotojurnalişti, fie ei şi de ocazie.

Aparatul foto Pentax Q ne-a fost oferit pentru testare de magazinul F64.ro şi poate fi comandat de aici.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News