Șeful diviziei de senzori foto de la Sony spune că în doi ani telefoanele vor depăși performanța camerelor DSLR

02.06.2022
Șeful diviziei de senzori foto de la Sony spune că în doi ani telefoanele vor depăși performanța camerelor DSLR

Sony, unul dintre cei mai mari producători de senzori foto din lume, a lansat o teorie interesantă recent, prin intermediul Președintelui/CEO al Sony Semiconductor Solutions, Terushi Shimizu. Acesta susține că, în doar câțiva ani, telefoanele mobile vor oferi performanță foto care va depăși camerele foto dedicate, cu obiective interschimbabile. Acesta a făcut referire la aparatele de tip DSLR, care sunt din ce în ce mai rare în prezent, însă, o prezentare Sony a menționat că vor depăși toate tipurile de aparate care pot schimba obiectivele, inclusiv pe cele mirrorless.

Telefoanele vor primi senzori de două ori mai mari în următorii 2 ani

Fotografia pe smartphone-uri este probabil componenta în care s-au investit cei mai mulți bani în ultimii ani și cea care a evoluat cel mai mult. Nevoia de a produce fotografii și filmări cât mai bune pentru a fi publicate pe rețelele de socializare a împins producătorii de smartphone-uri să adopte tehnologii cât mai avansate pentru realizarea de fotografii de calitate. Producătorii de senzori, precum Sony, au început să dezvolte soluții cu dimensiuni mai mari și rezoluții foarte înalte, iar fiecare companie folosește procesoarele de imagine și co-procesoarele AI pentru a îmbunătăți cât mai mult cadrele realizate cu acești senzori.

Sony este unul dintre jucătorii importanți atât pe piața de senzori, multe companii cumpărând astfel de componente pentru camerele lor mirrorless sau DSLR tot de la producătorul japonez, cât și pe piața de camere foto și video, unde seria Sony Alpha conduce din punct de vedere al performanței în multe aspecte. Astfel, declarațiile CEO-ului Terushi Shimizu, care spune că până în 2024 telefoanele vor putea produce rezultate mai bune decât aparatele foto dedicate, sunt cel puțin interesante.

sony sensors

Camerele foto vor rămâne doar pentru profesioniști

Shimizu a menționat tehnologii precum „quantum saturation”, „AI processing” și senzori semnificativ mai mari în următorii doi ani. În prezent, cei mai mari senzori de smartphone sunt comparabili cu cei de 1”  de pe camerele compacte, însă în următorii doi ani, CEO-ul Sony Semiconductor se așteaptă ca dimensiunea să se dubleze pe telefoanele de top. De asemenea, tehnologii precum Super HDR care pot folosi multiple cadre pentru a realiza fotografii cu mai multe detalii, dar și senzorii multi-layer, care vor putea capta simultan multiple expuneri pentru îmbunătățirea plajei dinamice, ar putea fi lucruri pe care nu le găsim pe camerele dedicate.

Cu siguranță însă, camerele dedicate nu vor dispărea, în special în mediul profesional, însă pentru utilizatorii care își doresc fotografii și filmări de calitate pentru vlogging, înregistrarea vacanțelor sau evenimentelor importante din viață, s-ar putea ca telefonul să fie de ajuns, iar camerele dedicate să iasă din zona accesibilă, întrucât nu vor mai fi necesare.

sursa: TechRadar

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult