Sony a anunţat A7S, aparatul foto mirrorless Full Frame cu înregistrare video 4K

07.04.2014
Sony a anunţat A7S, aparatul foto mirrorless Full Frame cu înregistrare video 4K

În luna octombrie a anului trecut, Sony şi-a îmbogăţit apreciatul său portofoliu de aparate foto mirrorless cu primele modele care folosesc un senzor Full Frame. Această familie de aparate foto Sony are acum un nou membru, nou sositul A7S oferind însă un senzor cu rezoluţie mai mică, dar cu sensibilitate superioară, şi fiind optimizat mai degrabă pentru captura video.

Asemănător din punct de vedere fizic cu modelele anterioare A7 şi A7R, nou anunţatul A7S se face remarcat prin utilizarea unui nou senzor. Faţă de cele două modele anterioare, care oferă senzori Full Frame cu rezoluţii de 24, respectiv 36 MP, noul aparat foto mirrorless de la Sony foloseşte un senzor cu o rezoluţie de numai 12,2 MP, acesta promiţând în schimb o sensibilitate superioară.

Senzorul cu pixeli de mari dimensiuni oferă o sensibilitate ISO între 100 – 102.400 în cazul capturii foto şi 200 – 102.400 în cazul capturii video, acestea putând fi extinse la ISO 50 – 409.600, respectiv 200 – 409.200. Această sensibilitate ridicată nu este o noutate pentru lumea foto, Nikon D4s oferind cam acelaşi lucru, însă pixelii de mari dimensiuni promit o dinamică foarte bună şi un nivel de zgomot scăzut, inclusiv în lumina scăzută.

Senzorul Exmor de 35 mm, combinat cu procesorul de imagine BIONZ X, oferă rate de transfer suficient de mari pentru a permite captura video 4K fără crop, pixel binning sau interpolare de linii, Sony A7S fiind astfel primul aparat foto digital Full Frame capabil să-şi folosească senzorul la întreaga capacitate în timpul înregistrării video.

Captura video se poate face atât în formatul standard AVCHD, cât şi în formatul semi-profesional XAVC S. Pe lângă captura 4K (3840 x 2160 pixeli) la 30 de cadre pe secundă, Sony A7S oferă şi vechile moduri de captură Full HD şi HD (până la 120 de cadre pe secundă), însă aici apare şi o mică problemă. Camera este capabilă să stocheze doar fluxuri HD şi Full HD, pentru captura 4K fiind necesar un modul extern care va prelua semnalul video 4:2:2 prin intermediul unei ieşiri HDMI.

Dincolo de aceste detalii, opţiunile oferite de noul A7S sunt cunoscute de la modele anterioare: compatibilitate cu obiectivele cu montură FE, sistem de autofocus cu 25 de puncte şi detecţie de contrast (care promite să fie eficient până la o luminozitate scăzută de EV -4), vizor OLED cu rezoluţie XGA, ecran de 3” cu 921K pixeli, NFC, wireless şi sistemul proprietar Sony pentru accesorii. Aparatul are dimensiuni de 126,9 x 94,4 x 48,2 milimetri şi o greutate de 489 de grame.

Împreună cu noul aparat foto A7S, Sony a anunţat şi un obiectiv nou destinat amatorilor de filmare, acesta oferind o distanţă focală variabilă 28 – 125mm şi diafragmă constantă F/4.0. Atât aparatul foto Sony A7S cât şi noul obiectiv ar trebui să fie disponibile undeva în cursul verii, producătorul neanunţând însă în acest moment şi preţurile la care ar trebui să ne aşteptăm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News