Sony CyberShot W290 cu filmare HD şi prea mulţi megapixeli

21.07.2009
Sony CyberShot W290 cu filmare HD şi prea mulţi megapixeli
Calitatea imaginii, filmarea HD

Calitatea imaginii

Testez de mai bine de trei ani camere foto digitale, mi-au trecut prin mână zeci de modele şi nu pot să nu observ cu tristeţe cum calitatea imaginilor pe segmentul aparatelor compacte este într-o continuă scădere. Creşterea rezoluţiei nu a fost corelată cu creşterea dimensiunilor senzorului, iar noile procesoare de imagine se luptă degeaba să elimine un zgomot de imagine rezultat din limitările fizice ale senzorilor. De ce aratâ atât de bine imaginile obţinute cu un DSLR? Simplu: deoarece senzorul unui DSLR are o densitate de 1,3-4 MP/cm2. Poate singurul producător care se mai interesează de acest aspect este Fujifilm, al cărui F200EXR obţine o densitate de 25 MP/cm2 pe un senzor de 12 MP.

În dreapta declanşatorului se află butonul pentru Smile Shutter

Test ISO

Sony W290 are un senzor cu pixelii foarte înghesuiţi. Mai jos aveţi decupaje din imagini realizate în aceleaşi condiţii cu toate valorile ISO ale aparatului. Nu de puţine ori alegerea unei camere de către un necunoscător este influenţată de valoarea ISO maximă oferită de senzor. În cazul nostru ea este de 3200 şi, aşa cum puteţi vedea mai jos, este inutilizabilă. Poate fi folosită pentru fotografii în lumină extrem de slabă, însă imaginile vor arăta foarte prost afişate la rezoluţia nativă.

ISO 80 ISO 100
ISO 200 ISO 400
ISO 800 ISO 1600
ISO 3200  

Încă de la valoarea ISO de bază procesorul de imagine e luptă cu zgomotul de image, însă reuşeşte să-l ţină sub control sacrificând detaliile. Imaginile obţinute cu ISO 100 şi 200 sunt comparabile cu ceea ce oferă concurenţa la ora actuală, însă am dori un alt etalon. Este interesant că zgomotul de imagine cromatic, care în trecut apărea de la ISO 800, nu este prezent la ISO 400, producătorul preferând artefactele în locul pixelilor de altă culoare. Dintr-o anumită perspectivă, imaginile arată bine la ISO 800, însă detaliile sunt serios afectate. ISO 1600 aduce o avalanşă de artefacte de procesare, iar zgomotul cromatic nu mai poate fi estompat total la ISO 3200.

Canon A700, 6 MP, ISO 80

Atunci când un utilizator fără prea multă experienţă analizează calitatea pozelor, trebuie să folosească un etalon. Dacă punem Sony W290 pe lângă alte camere compacte ce se găsesc acum în magazine, ea s-ar putea să puncteze destul de bine. Nu acelaşi lucru îl putem spune atunci când scoatem o cameră mai veche de la naftalină şi facem o simplă comparaţie. Imaginea de mai sus a fost realizată în aceleaşi condiţii ca la testul ISO al lui W290, însă cu o cameră Canon A700 având doar 6 MP. Deşi senzorul ei este puţin mai mic decât al lui W290, ea are o densitate de 24 MP/cm2. Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluziile.

Singurul mediu în care Sony CyberShot W290 se va descurca mulţumitor este în aer liber cu soare puternic. Chiar şi atunci este indicată folosirea în unele cazuri a modului Vivid deoarece culorile pot parea puţin şterse. În modul Macro ne-am lovit de mici probleme de focalizare. Aparatul trebuie ţinut la mai mult de 10-15 cm de subiect pentru a focaliza corect. De asemenea, focalizarea în condiţii de lumină slabă este lentă. Blitz-ul ne-a impresionat prin faptul că este eficient chiar şi la 5-6 metri, în ciuda dimensiunilor sale.

Color Normal Color Vivid
ISO 80, f/5.2, 1/640 ISO 200, f/8.0, 1/200
Macro, ISO 80, f/8.0, 1/100 Macro, ISO 80, f/8.0, 1/160

Filmarea HD

O bună parte din preţul camerei de la Sony este justificat de această funcţie. Clipul video are o rezoluţie de 1280×720 şi este înregistrat cu 30 de cadre pe secundă. Un minut de film, stocat în format MP4, ocupă 60 MB. Astfel, cu un card de 2 GB se pot înregistra aproximativ 30 de minute. Calitatea imaginii este bună, chiar şi în condiţii de iluminare artificială, iar sistemul de stabilizare optică îşi face excelent treaba. Focalizarea automată nu este foarte precisă, însă se face destul de rapid. Zoom-ul optic al obiectivului nu poate fi folosit în timpul filmării. Aşa cum am văzut la început, camera dispune de un singur microfon, astfel încât sunetul înregistrat este mono.

Concluzie

Este clar că Sony CyberShot W290 este o cameră care se adresează amatorilor, celor care se aşteaptă ca aparatul să facă totul în locul lor. Pentru aceasta producătorul a dotat-o cu foarte multe tehnologii actuale avansate şi ele funcţionează destul de bine. Calitatea imaginii depinde mult de etalonul la care ne raportăm. În contextul actual în care majoritatea producătorilor oferă senzori mici cu rezoluţii mari, camera are performanţe peste medie. Fotografii, fie ei şi amatori, cu pretenţii ceva mai mari ar putea să se îndrepte spre alte modele. Filmarea HD este unul din punctele forte ale lui W290 şi ar putea fi atracţia principală a celor interesaţi de ea. Preţul de aproximativ 950 de lei nu este exagerat de mare şi este justificat de combinaţia de dotări avansate.

 Sony CyberShot W290 este recomandată celor care apreciază filmarea HD

Plusuri şi minusuri:

+ filmare HD
+ stabilizare optică eficientă
+ buton Smile Shutter
+ funcţie DRO destul de eficientă
calitatea imaginilor nu depăşeşte nivelul actual al competiţiei
probleme de focalizare în modul macro şi nu numai
cardul de memorie MS PRO Duo este mai scump
zgomot de imagine şi detalii pierdute la valori ISO mici

Construcţie, dotări şi facilităţi

Pentru cei care nu au urmărit îndeaproape industria foto, camerele digitale compacte par să fi evoluat foarte mult în ultimii 3-4 ani. Ele au de două ori mai mulţi megapixeli, procesoare de imagine cu recunoaşterea feţelor şi a zâmbetului, ecrane mari, cu touchscreen chiar şi tot felul de funcţii inteligente care pot să compenseze lipsa de experienţă a fotografului. La o privire mai atentă, camerele compacte au ajuns să aibă performanţe mai slabe la capitolul care contează cel mai mult: calitatea imaginii. Sony CyberShot W290 este un aparat care reflectă destul de bine starea actuală a lucrurilor şi pe care-l vom prezenta în continuare.

CyberShot W290, o compactă bine dotată de la Sony

Construcţie

Deşi în general sunt mai mari decât un telefon mobil, camerele compacte din ziua de azi încap uşor în buzunar. În partea din faţă a lui Sony W290 se găseşte doar obiectivul, blitzul, senzorul de luminozitate şi un microfon. Spatele este dominat de ecranul de 3” care nu mai este rezervat doar DSLR-urilor de top, însă nici nu dispune de aceeaşi rezoluţie ca şi aparatele scumpe. Cu excepţia a trei butoane, camera se controlează de la panoul din dreapta ecranului. Carcasa metalică a lui W290 pare să fie foarte solidă, iar construcţia este aproape ireproşabilă. Filtrul anti-glare al ecranului se dovedeşte a fi un magnet pentru amprente, deşi îşi face bine treaba.

Ca la aproape orice cameră compactă de pe piaţă, bateria şi cardul de memorie se află în aceeaşi zonă, accesibilă prin intermediul unui capac culisant. Sony nu a renunţat la formatele sale proprietare şi pentru stocarea imaginilor va trebui să achiziţionaţi un card Memory Stick PRO Duo. El este cu mult mai scump decât popularul SD şi la noi pe piaţă un model de 2 GB ajunge să coste aproximativ 80 de lei. Aparatul a fost dotat şi cu memorie internă, însă ea poate stoca doar două imagini de 12 MP, fiind utilă doar pentru a testa funcţionalitatea camerei. Pentru conectarea la calculator sau televizor, Sony a inclus în pachet un cablu pentru mufa proprietară a aparatului.

Sony CyberShot W290 - ecranul de 3

Dotările care iau ochii cumpărătorilor

Când un cumpărător oarecare intră într-un magazin de produse electronice şi vrea să cumpere camera foto Sony W290, el va fi impresionat în primul rând de numărul megapixelilor. Nu va dori să cumpere o cameră cu 10 MP, fie ea şi Sony, deoarece 12,1 este o cifră mai mare. Marea majoritate a celor care cumpără o cameră foto nu se documentează în legătură cu ea şi nu ştiu că un senzor cu 10 MP de la Sony are o densitate de 35 MP/cm2, o valoare semnificativ mai bună decât cei 43 MP/cm2 ai unui senzor de 12 MP. Un alt lucru pe care nu-l ştiu este că în cele mai multe cazuri calitatea imaginii este invers proporţională cu densitatea megapixelilor pe senzor. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât zgomotul de imagine este mai puternic şi implicit pozele arată mai prost.

Sony CyberShot W290 încape uşor în buzunar

Alte dotări care iau ochii unui cumpărător mai puţin tehnic sunt recunoaşterea feţelor în fotografie şi detectarea zâmbetului (Smile Shutter). Trebuie să recunosc că am fost şi eu impresionat de aceste facilităţi când am intrat pentru prima dată în contact cu ele, însă nu a durat mult să descopăr că ele transformă aparatul într-un robot şi, ca orice robot, el dă rateuri în multe situaţii atipice. Tehnologia de recunoaştere a feţelor este atât de bună încât poate recunoaşte chiar feţele din postere sau afişe publicitare. Este foarte posibil ca aparatul să încerce să focalizeze atât pe faţa subiectului meu, dar şi pe cea din banner-ul aflat pe blocul din spatele subiectului. Iar dacă folosesc butonul Smile Shutter (care va face ca aparatul să declanşeze când detectează un anumit „nivel” de zâmbet) şi persoana din banner nu râde, degeaba stă subiectul meu cu gura până la urechi.

ISO 80, f/8.0, 1/250 ISO 80, f/8.0, 1/200
ISO 80, f/4.0, 1/100 ISO 80, f/13.0, 1/80

Camerele compacte precum Sony CyberShot DSC-W290 sunt create pentru cei care au foarte puţine cunoştinţe despre fotografiere şi vor un aparat inteligent cu un singur buton. Producătorii au încercat astfel să rafineze cel mai folosit mod de fotografiere, cel Auto, în aşa fel încât camera să detecteze tipul scenelor imortalizate şi să folosească setările optime pentru ele. În cazul nostru modul Intelligent Auto îşi face de cele mai multe ori treaba foarte bine, recunoscând scenele ce urmează a fi fotografiate. Evident, el va fi frustrant pentru un fotograf cu experienţă, iar modul Program, la care acesta va apela, este destul de limitat.

Facilităţile care merită luate în seamă

Sony se laudă că a dotat W290 cu un sistem dual de stabilizare a imaginii. Aceasta înseamnă că avem o combinaţie între un sistem de stabilizare optică şi mărirea valorii ISO pentru obţinerea unor timpi de expunere mai mici. Prima metodă este cea mai importantă şi care ajută cu adevărat la obţinerea unor imagini mai clare. Cea de-a doua nu face decât să strice imaginile cu o valoare ISO mai mare, aşa cum vom vedea mai târziu. O altă facilitate care merită menţionată şi folosită este Dynamic Range Optimizer (DRO). Aşa cum puteţi observa mai jos, ea permite distingerea detaliilor din zonele de umbră ale fotografiei. Focalizarea în 9 puncte este o facilitate rar menţionată, însă care ajută în general foarte mult la obţinerea unor imagini clare.

DRO OFF DRO Plus
Urmărește Go4IT.ro pe Google News