Sony DSC-RX100 – calitate DSLR, la clasa compactă

03.08.2012
Sony DSC-RX100 - calitate DSLR, la clasa compactă

Sony DSC-RX100 este o cameră foto pentru cei foarte pretenţioşi, dornici să obţină poze de cea mai bună calitate fără a renunţa la portabilitatea unei compacte de buzunar, sau accepta compromisul unui set de reglaje simplificat.

Sony DSC-RX100

Descriere

Echipată cu un senzor Exmor CMOS de 1 inch şi 20.1 MP, respectiv obiectiv cu apertură f/1.8-4.9, Sony DSC-RX100 se prezintă ca o alternativă interesantă pentru cei care deţin deja o cameră foto performantă din gama DSLR şi doresc un înlocuitor cu performanţe apropiate, dar mult mai uşor de transportat şi manevrat. Din punct de vedere al caracteristicilor, modelul de faţă este puţin sub nivelul soluţiei Panasonic GX1 – aparat mai costisitor cu montură micro four-thirds şi apropiat alternativei Nikon 1 – un aparat cu lentile interschimbabile şi senzor de 10 MP. La fel ca soluţia propusă de Nikon, Sony DSC-RX100 păstrează formatul specific camerelor foto compacte şi setul redus de butoane, dar adaugă inel pentru zoom şi un sistem de meniuri bine garnisit cu opţiuni de configurare.

Sony DSC-RX100 - obiectivul retractabil

Utilizatorii începători au la dispoziţie un mod Inteligent Auto şi unul Superior Auto pentru poze mai expresive cu efect HDR, iar cei avansaţi pot alege între obişnuitele moduri P/A/S/M. Acestora li se adaugă un mod Memory recall, în care putem alege dintre profiluri cu setări personalizate salvate anterior, respectiv modul Sweep Shooting pentru fotografii panoramice.

Din punct de vedere al construcţiei, Sony DSC-RX100 ar putea trece cu uşurinţă neobservată printre suratele mai puţin costisitoare din gama compactă, dacă n-ar fi obiectivul extensibil cu dimensiuni apreciabile. Altfel, carcasa din aluminiu măsoară doar 102 x 59 x 36 mm şi cântăreşte un confortabil 240 grame, suficient cât sa nu tragă prea mult în jos de buzunare. Sony RX100 este bine construit şi suficient de greu pentru a fi stabilizat cu uşurinţă la încadrarea imaginilor. În lipsa unui grip sau suprafaţă anti-alunecare pe partea din faţă, manevrarea aparatului cu o singură mână nu este chiar uşoară iar butoanele poziţionate înghesuit lângă ecranul de 3 inch pot fi apăsate accidental dacă nu suntem atenţi. Pe spate găsim totuşi un grip cauciucat, suficient de spaţios cât să acomodeze amprenta degetului mare.

Sony DSC-RX100 - ecranul de 3 inch

Ecranul TFT LCD suportă tehnologia Sony White Magic, promiţând luminozitate ridicată fără un impact major asupra autonomiei bateriei. Imaginile sunt redate la o rezoluţie de 1228k pixeli, suficient cât să nu avem obiecţii în privinţa clarităţii acestora.

Sistemul de meniuri

Sony a ales pentru RX100 aceiaşi interfaţă folosită şi la modelele din gama DSLR, astfel că utilizatorii obişnuiţi deja cu acestea nu vor avea prea multe probleme de acomodare cu sistemul de meniuri. În timp ce modurile Inteligent Auto şi Superior Auto automatizează aproape complet reglajele aplicate, celelalte moduri de funcţionare sunt gândite pentru un control direct al setărilor. Pentru asta avem la dispoziţie un buton inelar cu patru puncte şi funcţie de rotaţie pentru derularea rapidă a meniurilor.

Sony DSC-RX100 - sistemul de meniuri

Pentru şi mai multă flexibilitate, avem la dispoziţie un buton programabil (Fn) care acceptă un total de 7 funcţii la alegere, ce sunt prezentate apoi la apăsare într-o listă rapidă. Inelul poziţionat pe obiectiv poate ajusta nu mai puţin de 8 reglaje diferite: zoom, apertură, viteză obturator, efecte de imagine, balans de alb, ISO, compensaţia expunerii şi stilul creativ.

Performanţe foto

Senzorul de imagine performant nu ar conta prea mult dacă n-ar fi ajutat de un obiectiv şi hardware pe măsură. Din fericire Sony RX100 stă foarte bine la ambele capitole. Aparatul porneşte repede şi răspunde prompt la comenzi. Focalizarea este precisă şi foarte rapidă, iar timpul de reacţie la declanşarea obturatorului este de cel mult jumătate de secundă.

ISO 80 ISO 100 ISO 125
ISO 200 ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200 ISO 6400

Interfaţa organizată pe tab-uri este încărcată cu setări şi necesită ceva timp de acomodare. Din fericire butonul cu inel rotativ este de mare ajutor pentru derularea rapidă a listelor de meniuri. Utilizatorii avansaţi vor aprecia suportul pentru focus tracking, dar şi abilitatea de a configura manual valorile minime şi maxime admise pentru sensibilitatea ISO. Valorile standard utilizare sunt ISO 125-6400, extensibil în jos pană la ISO 80, respectiv ISO 25600 în modul de noapte.

Sony RX100 - poză sample Sony RX100 - poză sample Sony RX100 - poză cu zoom
Sony RX100 - poză cu sample Sony RX100 - poză cu blitz Sony RX100 - poză fără blitz

Sony RX100 - poză panoramică

Ajutat de un sistem eficient pentru procesarea zgomotului de fundal, Sony DSC-RX100 oferă poze de foarte bună calitate până la ISO 800, sau chiar ISO 1600 cu preţul reducerii uşoare a clarităţii imaginii. Cu excepţia unui zgomot subtil în imagine şi scăderea nivelului de contrast, constat cu plăcere absenţa aproape totală a artefactelor vizuale colorate – cele mai vinovate pentru degradarea calităţii imaginii la valori ISO ridicate. Astfel, cu excepţia pierderii detaliilor fine, pozele rămân de o calitate mulţumitoare inclusiv la ISO 6400.

Performanţe la utilizarea funcţiei de filmare

Funcţia de filmare utilizează compresie AVCHD şi poate înregistra la rezoluţie Full HD în format 60i sau 60p, folosind rată de compresie de până la 28 Mbps. Procesul de captură utilizează autofocus şi sistem activ pentru stabilizarea imaginii, iar pentru apropierea imaginii avem la dispoziţie zoom optic 3.6x. Sunetule este obţinut în sistem stereo, cu ajutorul a două microfoane poziţionate deasupra obiectivului.

Sony RX100 – video sample

Un minut de material video Full HD/60p înregistrat folosind compreţie AVCHD şi rată de eşantionare 28 Mbps, ocupă aproximativ 200 MB. Claritatea imagini este foarte bună în scene statice şi se menţine în limite confortabile chiar şi la filmarea peisajelor în mişcare. Sistemul activ de stabilizare a imaginii îşi face foarte bine datoria, absorbind aproape perfect micile zmucituri apărute la manevrarea aparatului.

Sony DSC-RX100

Concluzie

Sony DSC-RX100 provine dintr-o categorie aparte a camerelor foto high-end din gama compactă, flexibile în privinţa posibilităţilor de configurare şi capabile să atingă performanţe de invidiat fără a sacrifica portabilitatea. Din păcate asemenea trăsături vin şi cu un preţ pe măsură, de 2699 Lei. Pentru suma plătită ne alegem însă cu o compactă uşor de transportat, ce poate concura oricând abilităţile unui DSLR entry-level.

Părţi pozitive

Senzorul Exmor CMOS de 13.2x8.8 mm, cu rezoluţie 20.1 MP
Obiectivul Carl Zeiss Vario-Sonnar T, cu diafragmă f1.8 şi sistem de reducere a vibratiilor VR
Funcţie de filmare 1080/60p, cu sunet stereo şi compresie AVCHD.
Sistem de meniuri în stil DSLR, bine garnisit cu reglaje

Părţi negative

Preţul cam piperat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult