Sony lansează ZV-E10, o cameră mirrorless realizată special pentru vloggeri

31.07.2021
Sony lansează ZV-E10, o cameră mirrorless realizată special pentru vloggeri

Sony extinde portofoliul de camere de vlogging din seria ZV, pornită anul trecut, cu noul model ZV-E10. Camera beneficiază de un design compact și ușor, integrează un ecran rotativ și folosește sistemul de lentile E-Mount, unul dintre cele mai populare de pe piață, creatorii de conținut având la dispoziție multe opțiuni din acest punct de vedere. Desigur, mai multe funcții dedicate pentru vlogging la nivel software și hardware sunt disponibile pe noul ZV-E10.

Sony ZV-E10 este o cameră mirrorless compactă și performantă pentru creatori de conținut

Se pare că succesul modelului Sony ZV-1, o cameră de vlogging compactă și performantă, a demonstrat că există o cerere pentru astfel de produse, dedicate creatorilor de conținut începători, sau care au nevoie de o soluție mai mică pentru filmări rapide. Astfel, Sony a creat ZV-E10, un model superior, ceva mai complicat de folosit, dar totuși gândit pentru simplitate în utilizare. De altfel, există opțiuni care vor ușura munca chiar și pentru utilizatorii care nu au mai folosit camere mirrorless până acum.

Sony ZV-E10 folosește „platforma” camelor Sony A6000-A6600, cu același senzor de 24 megapixeli și cu aceeași montură E-Mount pentru lentile. Corpul lui ZV-E10 este mai mic, nu include un viewfinder și are câteva butoane dedicate unor funcții noi. De exemplu, există un buton care activează un mod de filmare „background defocus”, care încețoșează automat fundalul. De fapt, acest buton deschide la maximum diafragma obiectivului și ajustează restul setărilor, precum ISO și timp de expunere, pentru a asigura o imagine cât mai bună.

De asemenea, și pe ZV-E10 apare probabil cea mai utilă funcție de pe ZV-1: „product showcase”. Această funcție este gândită special pentru creatorii de conținut care prezintă produse, focalizarea fiind automat mutată pe produs atunci când îl arăți la cameră și se întoarce pe fața utilizatorului când produsul nu mai este ridicat.

În termeni de capabilități, avem filmare 4K la 24 și 30 FPS, cât și filmare în slow motion la 120 FPS în rezoluție Full HD. Nu este nici pe departe cea mai performantă cameră mirrorless de pe piață, la acest capitol, însă oferă funcții de bază, de care mulți creatori de conținut la început de drum vor avea nevoie. De asemenea, camera beneficiază și de stabilizare electronică, dar aceasta micșorează semnificativ câmpul vizual.

Prețul este în limitele obișnuite pentru această categorie de produse

Ar putea exista un caz de utilizare pentru Sony ZV-E10 și pentru creatori de conținut avansați, care ar putea obține rezultatele necesare și fără funcții rapide precum background defocus: portabilitatea. Cu un corp de numai 343 de grame, această cameră poate fi cu ușurință cărată peste tot, fără să îngreuneze bagajele. De asemenea, microfoanele camerei sunt îmbunătățite față de camerele Sony Alpha obișnuite, iar camera vine în pachet cu o protecție de vânt, care să asigure o calitate superioară a sunetului. Desigur, cei care vor sunet mai avansat, pot apela la un microfon dedicat, fiind prezent și un jack de 3,5mm.

Sony ZV-E10 se lansează în România în cea de-a doua parte a lunii august, la un preț de 3.699 lei doar pentru body, fără lentilă. Va exista și un kit de 4.199 lei, care va integra clasicul obiectiv Sony 16-50mm f/3.5-5.6, livrat și cu alte camere mirrorless Sony Alpha în trecut.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult