Blackmagic anunță prima sa cameră profesională cu rezoluție 12K: Ursa Mini Pro

17.07.2020
Blackmagic anunță prima sa cameră profesională cu rezoluție 12K: Ursa Mini Pro

Canon a lansat de curând prima sa cameră mirrorless 8K, dar deja încep să apară camere cu rezoluții și mai înalte. Blackmagic Design a anunțat Ursa Mini Pro 12K, prima sa cameră care depășește rezoluția de filmare în 8K, care vine la un preț destul de accesibil, având în vedere performanțele și faptul că este un dispozitiv profesional. Compania spune că a lucrat patru ani doar pentru a dezvolta acest senzor foarte performant, care va permite realizarea de producții în 12K, 8K și 4K la calitate foarte înaltă.

Ursa Mini Pro 12K poate filma în rezoluții și framerate-uri impresionante

Ursa Mini Pro 12K este o cameră echipată cu un senzor de 80 megapixeli (12.288 x 6.480 pixeli), care este dezvoltat pentru ISO nativ de 800 și are 14 trepte de plajă dinamică. Compania se laudă că a dorit să aibă un număr egal de pixeli roșii, albaștrii și verzi, pentru a capta imagini cât mai naturale. Apoi, la capitolul filmare, camera permite înregistrarea în 12K la 60 de cadre pe secundă, deci pot fi realizate și efecte de încetinire în rezoluție maximă. Desigur, majoritatea utilizatorilor vor folosi camera cel mai probabil în rezoluții mai mici.

Cei care aleg însă să filmeze în 8K vor putea filma la 110 cadre pe secundă, o valoare absolut impresionantă, iar în 4K filmarea poate urca până la 220 de cadre pe secundă. Aceste capabilități vor garanta faptul că în post producție vei putea reîncadra anumite secvențe sau vei avea mai multă informație cu care să lucrezi. Putând filma pe tot senzorul, materialele înregistrate la rezoluții mai mic beneficiază de oversampling, care captează detalii la nivelul unei rezoluții mai mari și le redimensionează pentru a încăpea într-o rezoluție mai mică.

Mai interesant este faptul că Blackmagic se laudă cu faptul că materialul 12K poate fi înregistrat în format RAW folosind codecul său proprietar, care aparent nu este atât de pretențios cu resursele hardware. Clipurile video înregistrate pe Blackmagic Ursa Mini Pro 12K va putea fi editat și pe un laptop, aparent. Probabil că este vorba despre un laptop conectat la o priză și echipat cu un procesor de top precum noile Ryzen 4000 sau cele mai recente modele Core i9 de la Intel.

Prețul este ridicat, dar mai mic decât al concurenței

Toate acestea sunt costisitoare, dar trebuie să ținem cont că nu vorbim despre o cameră pentru folosit acasă. Această cameră va putea fi folosită în producții profesionale, deci cei 9.995 dolari nu ar fi o problemă atât de mare pentru o companie care se ocupă cu așa ceva. De altfel, în comparație cu produse Red, Canon, Arri și ale altor companii care produc astfel de camere, soluția Blackmagic este chiar foarte ieftină.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult