EOS R5 se încinge la filmare 8K și 4K. Canon dezvăluie limitele pentru fiecare rezoluție

15.07.2020
EOS R5 se încinge la filmare 8K și 4K. Canon dezvăluie limitele pentru fiecare rezoluție

Canon EOS R5 este cea mai performantă cameră foto pe care producătorul japonez a lansat-o până în prezent, iar funcțiile de captură video au fost de departe cele mai interesante ale acesteia la momentul anunțului. Se pare însă că nu e totul atât de „roz”, întrucât noul mirrorless nu poate înlocui o cameră dedicată de filmat. Se pare că dimensiunile scăzute și hardware-ul puternic de la interior duc la situații în care EOS R5 se supraîncălzește, deci nu vei putea filma în rezoluție 8K sau 4K la framerate mare pe perioade nelimitate. În consecință, Canon a lansat un clip în care explică cum poți folosi camera pentru filmare și pe ce perioade.

Canon EOS R5 poate filma 8K doar pe perioade scurte

Compania demonstrează cele mai calitative moduri de filmare pe care EOS R5 le oferă și demonstrează pe ce setări vei avea cele mai bune rezultate pentru diverse situații. De exemplu, filmarea 8K la 30 de cadre pe secundă, cea mai înaltă calitate posibilă pe o cameră mirrorless în acest moment, poate funcționa timp de numai 20 de minute, fie în format compresat, fie în format RAW. Apoi, în 4K la 120 de cadre pe secundă, poți filma chiar mai puțin: 15 minute.

În 4K la 60 de cadre pe secundă poți filma însă fie 35 minute, fie 25 minute dacă folosești modul APS-C Crop cu oversampling de la rezoluție 5.1K. Apoi, chiar și 4K la 30 de cadre pe secundă poate fi limitat la numai 30 de minute de înregistrare dacă folosești modul de oversampling la rezoluție 8.2K.

Singurele moduri care nu opresc filmarea din cauza căldurii sunt 4K la 30 de cadre pe secundă pe întregul senzor și modul APS-C Crop în cu oversampling la 5.1K. Canon recomandă prima setare pentru interviuri și evenimente, în timp ce 4K APS-C este mai bun pentru producții sportive și crop în rezoluție 1080p.

Pentru modeleul Canon EOS R6, în schimb, Canon spune că toate setările de filmare 4K vor avea limite. De exemplu, în 60 de cadre pe secundă, poți filma 30 sau 35 minute. În funcție de modul full-frame sau APS-C, iar în 30 de cadre pe secundă poți filma maximum 40 de minute.

Filmarea poate continua după mult timp de așteptare

Este important de menționat că aceste valori sunt valabile pentru o temperatură ambientală normală de 20 și ceva de grade. În soare puternic, aceste valori pot să scadă.

canon eos r5 8k

Există și niște timpi de așteptare pentru răcire. De exemplu, dacă filmezi cu EOS R5 în 8K până când se oprește din cauza căldurii, vei mai putea filma încă 3 minute după 10 minute de așteptare, sau poți aștepta 20 de minute pentru încă 8 minute de înregistrare. Pentru 10 minute de așteptare poți filma încă 10 minute de material 4K la 60 de cadre pe secundă.

Este destul de clar că aceste camere nu vor înlocui camerele video foarte curând. Acestea sunt mai degrabă utile pentru tot felul de producții care nu necesită filmări lungi. Alternativ, utilizatorii ar putea răci camera cu un cooler extern, dar acesta va adăuga zgomot de fundal pe partea audio. Pentru o cameră de 4.000 de dolari în variantă fără obiectiv, probabil că această soluție nu este tocmai optimă.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult