Panasonic HC-V720 – filmare Full HD şi poze la rezoluţie înaltă cu un singur dispozitiv

01.07.2013
Panasonic HC-V720 - filmare Full HD şi poze la rezoluţie înaltă cu un singur dispozitiv

Panasonic HC-V720 este versiunea accesibilă a vârfului de gamă HC-X920, mai puţin costisitoare dar cu performanţe decente şi un pachet interesant de facilităţi.

Panasonic HC-V720

Descriere

Prezentată într-o carcasă cu finisaje din plastic nu tocmai luxoase, dar cu elemente metalice care induc senzaţia unui produs de clasă premium, camera video oferă o primă impresie puţin înşelătoare. Pe de o parte acumulatorul lăsat la vedere, găurile pentru şuruburi neacoperite şi plasticul texturat astfel încât să imite aspectul unor suprafeţe cauciucate dau impresia unui produs fără prea mari pretenţii, iar corpul cu greutate de numai 277 grame pare prea uşor pentru a absorbi mişcările involuntare ce apar în timpul filmării. Setul de butoane fizice este restrâns, lăsând la vedere doar reglaje pentru zoom şi schimbarea modului de lucru, butoane dedicate pentru poze şi funcţia de filmare, respectiv un buton iA din care putem schimba profilul de captură şi buton O.I.S. din care putem activa/dezactiva funcţia de stabilizare a imaginii.

Panasonic HC-V720  - ecranul touch şi butoanele dedicate

Odată trecuţi de primul contact, descoperim rapid că reţeta succesului pentru acest model este tocmai simplitatea sa. Carcasa cu suprafeţe din plastic texturat este solidă şi rezistă bine la zgârieturi şi urme de murdărie, iar mecanismul automat de protecţie a lentilelor este foarte de util dacă obişnuit să transportăm camera video împreună cu bagajele. Deşi puţine la număr, butoanele fizice sunt completate cu un ecran tactil din care accesăm majoritatea funcţiilor avansate.

Panasonic HC-V720 oferă două moduri de lucru principale, iAuto şi iAuto+, ambele destinate utilizatorilor puţin experimentaţi şi capabile să ajusteze automat parametrii de captură în funcţie de condiţiile ambiante. Sistemul de meniuri controlat aproape exclusiv prin interfaţa touch a ecranului pune la dispoziţie şi un mod de lucru manual din care avem acces la un set cuprinzător de reglaje, cum ar fi sensibilitate ISO, focalizare, apertură, viteză obturator, balans de alb şi altele.

Panasonic HC-V720 - breteaua pentru mână

Fiind un model pentru amatori, HC-V720 nu dispune de obiectiv cu filet pe care să putem monta lentile de conversie, dar oferă totuşi talpă pentru accesorii demontabilă, prin care putem ataşa un microfon auxiliar, blitz extern sau lampă pentru filmare. În lipsa unui microfon separat, cel intern oferă sistem pentru reducerea zgomotului ambiant şi este capabil să obţină sunet în format Dolby Digital 5.1. În lipsa unei surse de lumină ataşată la portul pentru accesorii, camera video pune la dispoziţie propria sursă LED, prin care putem suplimenta lumina ambiantă la obţinerea pozelor şi secvenţe video.

Obiectivul cu zoom optic 21X (50X prin activarea funcţiei Intelligent Zoom) şi apertură F1.8-F3.5 dispune de sistem Hybrid OIS cu 5 axe pentru stabilizarea imaginii şi este cuplat unui senzor CMOS de 1/2.3 inch, cu rezoluţie efectivă 17.52MP. Panasonic HC-V720 poate obţine poze la rezoluţie maximă de 20.4MP în modul foto, aplicând un procedeu de interpolare software, respectiv 4.14MP şi rată de aspect 16:9 dacă dorim să obţinem instantanee în timp ce filmăm. Filmările sunt păstrate în format AVCHD 2.0, opţiunea pentru calitate maximă fiind înregistrare 1080p cu 50 cadre pe secundă, folosind compresie H.264 cu rată de eşantionare 28Mbps. În acest mod de lucru, un card de 32GB poate acomoda aproximativ 150 minute de material video. Pentru salvarea înregistrărilor ne este pus la dispoziţie un singur slot pentru card SD/SDHC/SDXC, suportând până la 64GB spaţiu de stocare.

Panasonic HC-V720 - adaptorul AC şi acumulatorul detaşabil

Alimentarea este asigurată cu un acumulator Li-Ion detaşabil de 1920 mAh, dimensionat pentru un timp de filmare neîntrerupt de aproximativ 1 oră şi 30 minute la setări de calitate maximă. Din păcate chiar dacă acesta poate fi detaşat şi înlocuit cu un acumulator proaspăt, adaptorul de alimentare livrat nu dispune de port pentru baterie, astfel că încărcarea acumulatorilor poate fi făcută numai cu ajutorul camerei video, ţinând cablul de alimentare conectat.

Funcţii speciale

La capitolul dotări speciale Panasonic HC-V720 punctează cu un modul wireless, prin care ne putem conecta la reţeaua WiFi locală sau direct cu dispozitivele wireless aflate în vecinătate, configurând camera video ca şi acces-point de sine stătător. Indiferent de modul ales, putem controla funcţiile camerei video şi filma de la distanţă folosind smartphone-ul sau tableta, după ce am instalat mai întâi aplicaţia de control disponibilă în versiuni pentru dispozitive Android şi iOS. Mulţumită prezenţei suportului NFC, conexiunea WiFi poate fi stabilită prin simpla apropiere a dispozitivelor compatibile. Dacă reţeaua wireless conectată dispune de acces la internet, putem folosi camera video şi ca sistem de monitorizare a locuinţei, păstrând contactul de la distanţă folosind aplicaţia instalată pe telefonul mobil.

Dacă dispunem de un televizor LCD prevăzut cu suport DLNA, putem configura camera video ca şi server DLNA accesibil în reţeaua wireless, vizionând apoi colecţia de poze şi filmuleţe direct de pe card-ul de memorie ataşat camerei video.

Accesorii incluse

Pachetul de accesorii inclus pentru modelul Panasonic HC-V720 cuprinde un adaptor AC, talpă pentru accesorii detaşabilă, cablu HDMI, cablu micro-USB, ghid rapid şi manual de utilizare pe suport CD.

Panasonic HC-V720 - pachetul cu accesorii

Performanţe foto-video

Ajutată cu un sistem de stabilizare optică performant, Panasonic HC-V720 este o cameră video excelentă pentru utilizatori începători, capabilă să mascheze eficient mişcările involuntare ale mâinii până aproape de zoom maxim. Un alt bonus important este unghiul de vizibilitate obţinut la filmările de aproape, suficient de mare cât să prindem în cadru o bună parte din peisaj fără a avea senzaţia că privim lumea printr-un ochean.

Panasonic HC-V720 – video sample 1, video sample 2 , video sample 3

În condiţiile unei zi tipice însorite, sau chiar puţin înnorată, calitatea înregistrărilor este aproape ideală, secvenţele video neprezentând defecte de compresie evidente şi doar un minim de zgomot de fundal, vizibil mai ales în scenele filmate în zone umbrite şi la utilizarea funcţiei zoom aproape de valoarea maximă.

Deşi foarte eficientă, funcţia de stabilizare a imaginii are tendinţa amortiza puţin cam mult mişcările voluntare făcute pentru schimbarea orientării cadrului, rezultând secvenţe care par să balanseze stânga/dreapta într-un mod ce poate fi asemuit tangajului unui vapor pe mare puţin agitată. Comparat cu tremuratul mult mai uşor perceptibil al unei mâini nesigure, efectul nu este foarte deranjant, iar cei mai experimentaţi pot reveni oricând la modul tradiţional de filmare folosind butonul O.I.S. prezent pe carcasă.

Pe înserat şi sub raza de acoperire a stâlpilor de iluminat public, senzorul CMOS cu sensibilitate minimă 3 lux poate da rezultate încă mulţumitoare, însă clipurile obţinute pierd destul de mult din detalii şi prezintă zgomot ce aminteşte de vechile casete VHS. Pentru filmări în încăperi iluminate artificial calitatea imaginii este la un nivel ce se apropie de pretenţiile formatului 1080p, cu puţin zgomot de fundal şi detalii aproape la nivelul ce poate fi obţinut pe timp de zi.

Din păcate sursa de lumină LED este utilă pentru filmări la distanţe ce nu depăşesc 1 metru şi poze de aproape, preferabil nu în spaţii complet întunecoase.

Privite fără să dăm zoom în imagine, pozele prezintă un nivel de calitate specific unui smartphone de ultimă generaţie sau o cameră foto compactă de nivel mediu. Însă chiar şi aşa, obiectivul cu unghi larg, optimizat pentru filmare, are unele probleme în a menţine uniformă claritatea imaginii, ce pare uşor distorsionată spre margini. Privite de aproape, pozele par să piardă ceva mai mult din claritate decât am aştepta de la rezoluţia 20.4MP, de vină fiind însă procedeul de interpolare aplicat de acest model pentru obţinerea unei rezoluţii finale de 6016×3384 pixeli, mai mare decât cea nativă a senzorului CMOS de captură. Nivelul de zgomot este relativ mare, putând fi observat cu destulă uşurinţă în porţiunile umbrite din cadru şi chiar unele suprafeţe mai bine iluminate. Ţinând însă cont de faptul că avem de-a face cu un senzor de imagine şi hardware optimizat în primul rând pentru sarcina de filmare, performanţele foto sunt totuşi la un nivel respectabil.

Panasonic HC-V720

Concluzie

Panasonic HC-V720 este o cameră video cu performanţe mulţumitoare în modul foto şi foarte bune pentru partea de filmare. Sunt de apreciat obiectivul cu unghi larg şi zoom optic generos, iar sistemul de stabilizare a imaginii este suficient de eficace pentru a masca stângăcia unui utilizator începător.

Cei care călătoresc mult şi iau în considerare achiziţionarea unui acumulator de rezervă pentru filmările de vacanţă ar putea fi incomodaţi de adaptorul AC fără port pentru baterie, ce obligă la imobilizarea camerei video lângă priză pentru încărcarea fiecărui acumulator. Lipsa inelului pentru lentile de conversie nu ar trebui să pună probleme utilizatorilor obişnuiţi, camera video având deja la dispoziţie un obiectiv cu deschidere mare şi zoom generos, ce poate urca până la valoare 50X după activarea funcţiei Intelligent Zoom.

Camera video Panasonic HC-V720 poate fi achiziţionată contra sumei de aproximativ 2500 Lei.

Părţi pozitive

Calitate excelentă a imaginii în modul de filmare
Sunet Dolby Digital 5.1
Sistem de stabilizare optică eficient
Poze la calitate decentă şi cu rezoluţie mare
Talpă pentru accesorii
Suport WiFi
Uşor de folosit pentru începători, dar cu suficiente reglaje cât să-i mulţumească şi pe cei mai pretenţioşi

Părţi negative

Acumulatorul poate fi încărcat doar în camera video
Finisajele carcasei puteau fi mai bune

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult