Reolink Argus 2, cameră video wireless pentru supravegherea locuinţei și împrejurimilor (REVIEW)

02.10.2020
Reolink Argus 2, cameră video wireless pentru supravegherea locuinţei și împrejurimilor (REVIEW)

Foarte usor de instalat şi folosit, Reolink Argus 2 este soluţie rapidă şi comodă pentru punerea sub supraveghere video a locuinţei, curtea proprie sau locul de parcare, fără cabluri incomode.

Prevăzută cu un acumulator de 5200mAh care oferă până la două săptămâni de autonomie, Reolink Argus 2 poate fi așezată în orice locație comodă și cu vizibilitate, fără nevoia unui tehnician specializat. Pur opțional, fixarea suportului pentru instalare într-o locaţie bine aleasă şi aflată în raza de acţiune a reţelei Wi-Fi necesită o simplă șurubelniță. Având în vedere prezența acumulatorului, camera Reolink Argus 2 este prevăzută cu sistem de prindere magnetică ușor detașabil, facilitând extragerea camerei pentru încărcarea bateriei. Alternativ, dispozitivul poate fi conectat direct un panou solar oferit ca accesoriu separat, câștigând autonomie nelimitată prin simpla folosire a energiei solare.

Parte din gama accesibilă a producătorului Reolink, Argus 2 dispune de funcţie pentru detectarea mişcării şi poate înregistra evenimentele detectate pe card microSD, ba chiar declanșa alerte instant în aplicația pentru smartphone. Clipurile salvate sunt organizate în ordine cronologică şi sunt păstrate pe o durată destul de mare de timp, proporţională cu mărimea cardului de memorie folosit (max 64GB). Desigur, secvenţele care prezintă interes pot fi descărcate pe telefonul mobil.

Cu performanţe destul de bune pentru preţul cerut (aprox. 97 de euro), Reolink Argus 2 permite vizionarea în timp real a fluxului video, redat cu sunet la rezoluţia 1080p şi 15 cadre pe secundă. Dispozitivul include până şi un difuzor pentru alerte sonore, pe care îl folosi și pentru comunicare bidirecţională cu persoana surprinsă în zona obiectivului supravegheat.

Optimizată pentru condiţii de luminozitate redusă, Argus 2 poate filma color chiar şi folosind iluminatul stradal, iar în întuneric total se bazează pe proiectorul infraroşu integrat, cu rază de acţiune de până la 10 metri. Lentilele cu unghi de vizibilitate la 130° cuprind cam tot ce se întâmplă în zona aleasă pentru observaţie.

Acumulatorul de 5200 mAh este de tip clip-on şi poate fi încărcat separat, folosind orice adaptor AC pentru smartphone prevăzut cu cablu micro-USB.

Camera video Argus 2 se poate conecta la o reţea Wi-Fi din banda de 2.4GHz, devenind accesibilă de oriunde avem la dispoziţie o conexiune la internet. Configurarea iniţială se face cu aplicaţia Reolink, scanând codul imprimat pe spatele camerei video folosind camera telefonului mobil. Introducem datele de acces (user şi parola reţelei Wi-Fi) în aplicaţia pentru smartphone, iar aceasta va genera un cod QR direct pe ecranul telefonului. Procesul se încheie arătând codul generat în faţa camerei de supraveghere deja pornită, care va folosi aceste informaţii pentru a se conecta la reţeaua Wi-Fi. Tot din aplicaţie alegem un nume camerei video şi setăm o parolă sigură, care va fi cerută doar atunci când adăugăm prima dată camera video în aplicaţia de mobil (ex. pe alt telefon).

Păstrarea înregistrărilor video în  memoria camerei video poate fi o decizie proastă, dacă hoţul pătruns în zona obiectivului supravegheat decide să fure şi camera video pentru a elimina dovezile. Pentru a elimina acest risc, Reolink pune la dispoziţie serviciul Reolink Cloud, care oferă stocarea pe un server securizat a clipurilor video. Serviciul este însă disponibil contracost, utilitatea sa trebuind cântărită în raport cu importanța obiectivului protejat.

Argus 2 beneficiază de certificare IP65 şi poate fi amplasată fără probleme și în spaţii deschise, fiind practic imună la praf şi ploaie, mulțumită husei din cauciuc adăugată în pachetul cu accesorii. Totuși, pentru a garanta longevitatea acumulatorului şi buna funcţionare pe termen lung, producătorul recomandă respectarea unui regim de temperatură între -10°C şi +55°C.

Disponibil ca accesoriu opţional, panoul solar de mici dimensiuni are prevăzut manşon din cauciuc în jurul conectorului micro-USB şi un cablu destul de lung, uşurând amplasarea într-o zonă cu mai bună expunere la soare.

Reolink Argus 2 – experienţa în utilizare

Foarte simplu de configurat, Reolink Argus 2 presupune instalarea aplicației Reolink, din care alegem rețeaua Wi-Fi, parola și numele atribuit camerei de supraveghere. Informații esențiale sunt comunicate apoi camerei video prin intermediul unui codu QR generat de aplicație. Acesta trebuie doar „arătat” camerei video, folosind ecranul telefonului mobil. Odată depăşită această etapă, adăugarea camerei video în aplicația de mobil se face automat, utilizatorul primind acces la toate funcțiile acesteia, inclusiv colecția de înregistrări salvate automat, pe cardul microSD adăugat opțional.

În funcție de particularitățile rețelei Wi-Fi, conectarea la stream-ul video live poate funcționa instantaneu, sau cu unele rate-uri, mai ales dacă acoperirea Wi-Fi în zona camerei video este deficitară. În aceste situații, putem ajusta rezoluția video și bitrate-ul folosit pentru transmisie, găsind în cele din urmă un compromis pentru obținerea unei conexiuni perfect stabilă.

Colecţia de înregistrări generate la activarea senzorului de mişcare este uşor de parcurs şi nu lipsesc opţiunile pentru descărcarea pe telefon şi obţinerea de poze.

Sensibilitatea funcţiei de detectare a mişcării este ajustabilă. Opţional, putem seta emiterea unei alerte sonore asemănătoare sistemelor de securitate profesionale, însă volumul sonor nu va speria pe nimeni. Mai folositoare este trimiterea de alerte email, informând despre evenimentele apărute sau eventuala descărcare a acumulatorului.

Ajutată de rezoluţia 1080p, claritatea înregistrărilor este destul de bună, chiar dacă sensibilitatea la filmare pe timp de noapte nu este la nivelul unora dintre soluţiile de top. Proiectorul infraroşu este util pentru filmarea unei încăperi în întuneric total, dar nu va cuprinde toată curtea din faţa casei, dacă nu există şi alte surse de lumină prin preajmă.

Un minus important este şi lipsa funcţiei de înregistrare continuă, camera Argus 2 fiind limitată la secvenţe de câteva secunde, declanşate la detectarea mişcărilor în cadru. Totuşi, cei care doresc să observe stream-ul live video de pe telefonul mobil pot face asta oricât doresc, singura constrângere fiind autonomia bateriei (a camerei video sau telefonul mobil) şi traficul de date generat prin conexiunea la internet.

În testele desfăşurate, autonomia oferită de acumulatorul cu o capacitate de 5200 mAh a fost de 14 zile.

Concluzie

Puţin costisitoare, dacă ne raportăm la dotările oferite, Reolink Argus 2 este o soluţie compactă și versatilă pentru supravegherea video a locuinţei sau împrejurimile acesteia. Funcţia de înregistrare la detecţia mişcării ne scuteşte de verificarea a sute de ore de clipuri video, iar modul de gestionare cu o simplă aplicaţie de mobil evită complicaţiile achiziţionării unor echipamente dedicate de înregistrare.

Opţiunea pentru panou solar este binevenită, iar costul suplimentar nu este foarte mare.

Camera video Reolink Argus 2 poate fi comandată direct de pe site-ul producătorului, la preţul de 96.79 euro per bucată. Panoul solar poate fi comandat separat, la prețul de 29.99 euro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult