Un hacker a găsit o metodă ingenioasă pentru a dezactiva câinii roboți înarmați de la distanță. VIDEO

09.08.2022
Un hacker a găsit o metodă ingenioasă pentru a dezactiva câinii roboți înarmați de la distanță. VIDEO

Un clip viral a circulat pe internet în urmă cu doar câteva zile, în care un câine robot, echipat cu o mitralieră, trăgea în ținte într-un poligon, fiind controlat de la distanță. Se pare însă că respectivul robot nu este atât de periculos precum pare, acesta fiind bazat pe un model comercial, care are și o vulnerabilitate software intenționat plasată acolo. Astfel, folosind un dispozitiv Flipper Zero, un dezvoltator a creat o aplicație prin care poți dezactiva robotul cu o singură apăsare de buton.

Roboții Unitree au un backdoor intenționat, care permite oprirea de la distanță

Robotul armat era modificat de un dezvoltator de origine rusă. Acesta a folosit un robot similar cu Spot de la Boston Dynamics, dar produs de Unitree Robotics, un model mult mai ieftin și cu capabilități mai limitate. Se pare că Unitree a introdus în firmware-ul robotului un „kill switch”, probabil ca măsură de siguranță. Astfel, robotul este tot timpul în căutarea unui semnal radio pe o frecvență de 433 MHz. Atunci când primește acel semnal, robotul se dezactivează complet.

Flipper Zero, este un dispozitiv portabil care permite multe funcții, fiind folosit în special de către hackeri. Acesta este realizat drept un dispozitiv util, pe care să ții stocate anumite date, sau prin intermediul căruia să activezi anumite dispozitive, precum bariere de parcare, uși de garaj, sau cartele de acces, însă acesta poate fi programat să facă mult mai multe. În cazul de față, acesta poate emite acel semnal radio de 433 MHz, care dezactivează instant robotul de la Unitree. De altfel, roboții de acest gen sunt livrați din fabrică cu o telecomandă fizică pentru exact aceeași funcție.

Pachetul software pentru Flipper Zero este disponibil pe pagina de Github a lui d0tslash, cel care a descoperit acest „hack”. Toți cei care sunt speriați de posibilitatea de a se întâlni cu un robot înarmat produs de Unitree pot să descarce și să instaleze acest pachet, pentru a fi pregătiți în orice moment să îl dezactiveze de la distanță.

sursa: Vice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult