Acer Aspire Revo R3600 – PC-ul din spatele monitorului

09.07.2009
Acer Aspire Revo R3600 – PC-ul din spatele monitorului

Încă de la început platforma creată în jurul lui Intel Atom ne-a făcut să strâmbăm din nas atunci când rulam aplicaţii ce solicitau procesorul puţin mai mult. Nu am avut niciodată pretenţia să lucrăm în Adobe Photoshop sau să comprimăm DVD-uri, însă ne-ar fi plăcut măcar să rulăm câteva filme la rezoluţie 720p. Unii vor spune că nu se merită rularea unui material video cu rezoluţie de 1280×720 pe un monitor ce poate afişa doar 1024×600 de pixeli, însă toate netbook-urile au ieşire video şi aproape toate LCD TV-urile de pe piaţă pot fi conectate la ele. Chiar dacă Atom se descurca bine cu navigarea pe Internet (doar cu Addblocker) şi editarea documentelor, pe partea multimedia avea nevoie de ajutor şi aici a intrat Nvidia în scenă.

Acer Aspire Revo R3600, primul netbox bazat pe NVIDIA ION

Cei care au câteva cunoştinţe în plus despre platformele PC-urilor ştiu că poţi să pui un procesor Intel pe o placă de bază cu chipset Nvidia sau AMD. În cazul lui Atom, producătorul şi-a menţinut pentru un timp exclusivitatea, însă a permis până la urmă celor de la Nvidia să ofere o alternativă pentru vechiul 945GM. Astfel, chipset-ul MCP79 cu placa video GeForce 9400M s-a transformat în NVIDIA ION pentru putea ajuta procesorul de la Intel la capitolul la care dădea greş: decodarea filmelor HD. În plus, puterea de procesare 3D a plăcii video a permis rularea lui sistemului de operare Windows Vista cu interfaţa Aero activată.

Configuraţia lui Acer Revo

Din multe puncte de vedere Acer Revo R3600 poate fi considerat un răspuns la Asus Eee Box. Carcasa are dimensiuni similare, iar în pachet sunt incluse o tastatură şi un mouse wireless. Lipseşte telecomanda, însă Acer oferă în schimbul ei, într-unul din pachetele cu care este livrat Revo, un gamepad cu accelerometru şi două jocuri cu suportul aferent. Dacă Eee Box B208 era dotat cu versiunea 330 dual core a procesorului Intel Atom, pentru Revo a fost păstrat modelul iniţial 230. Cei 2 GB de memorie RAM reprezintă minimul decent pentru sistemul de operare Windows Vista Home Edition.

Singurul buton al lui Revo este cel de pornire

Specificaţii:

– CPU: Intel Atom 230, 1,6 GHz, 512 KB level 2 cache
– Chipset: NVIDIA ION (MCP79)
– Memorie: 2 GB DDR2
– GPU: GeForce 9400M
– HDD
: 160 GB
– Reţea: LAN, 802.11b/g/draft n
– Dimensiuni: 180x180x30 mm (fără picior)
– Conectori: 6 x USB, HDMI, VGA, LAN, eSATA, 2 x audio
– Altele: card reader, kit tastatura + mouse wireless, sistem de prindere VESA

Aspire Revo stă bine la capitolul conectori

Performanţe

Deşi sistemul de operare livrat este Windows Vista am instalat pe o partiţie separată Windows 7 pentru comparaţie. Mai multe teste independente au arătat că netbook-urile se descurcă mai bine cu versiunea beta a viitorului Windows decât cu cel actual. În ciuda accelerării interfeţei grafice de către platforma Ion, Vista cu Aero activat nu zburdă. Sistemul de operare nu se încarcă excesiv de lent, însă multitasking-ul nu este uşor digerat de procesor. Surpriza a venit când am încercat să rulăm un film la rezoluţie 1080p. Cu ajutorul aplicaţiei Media Player Classic, filmul a rulat fluent, iar încărcarea procesorului a fost de doar 20%.

Tastatura şi mouse-ul wireless din pachet

Placa video, deşi este integrată, ar putea face cu ochiul unor gameri ocazionali. Din păcate, procesorul nu o va ajuta. În 3DMark06 sistemul a obţinut puţin peste 1000 de puncte, jocurile actuale rulând cu mult sub 30 fps chiar şi la rezoluţii mici şi setări grafice minime. Cât despre lucrul în general cu Acer Revo, vă recomandăm cu căldură instalarea unei versiuni beta sau RC1 a sistemului de operare Windows 7.

Acer Revo – un PC ascuns de monitor

În pachetul în care este livrat Acer Revo se găseşte un sistem de prindere VESA. El se potriveşte cu cele patru orificii de pe spatele celor mai multe monitoare actuale. Micuţul PC se va potrivi foarte bine în spatele unui LCD TV, permiţând utilizatorilor să navigheze pe Internet atunci când ecranul nu mai este folosit pe post de televizor. Mufa HDMI permite transmiterea sunetului în mod direct, fără alt cablu adiţional. Cele şase mufe USB ale lui Revo R3600 sunt mai mult decât suficiente pentru majoritatea utilizatorilor şi sunt inteligent amplasate. Placa de reţea wireless permite conectarea la Internet fără a mai avea un cablu în plus în spatele monitorului.

Revo R3600 se poate fixa în spatele unui monitor

Micul PC de la Acer este foarte silenţios. Răcirea se face cu un sigur ventilator cu turaţie variabilă care nu şi-a deconspirat prezenţa nici chiar în timpul rulării filmelor HD. Carcasa se încălzeşte uşor în timpul funcţionării, iar alimentarea este asigurată de un transformator extern. Deşi se poate fixa în spatele unui monitor, fără a fi în raza vizuală a utilizatorului, am fi apreciat păstrarea LED-ului de stare pentru harddisk. El indica de multe ori când sistemul era ocupat şi trebuia lăsat să-şi termine treaba. Conectorul eSATA frontal nu este foarte util la ora actuală, dispozitivele cu o astfel de interfaţă fiind foarte puţine.

Concluzie

Cei care cred că au găsit în Acer Revo R3600 PC-ul perfect pentru nevoile lor ar trebui să mai aştepte anunţarea preţului. El poate fi găsit în magazinele din ţară la un preţ ce variază între 1.400 lei şi 1.500 lei. Trebuie să recunoaştem că este un calculator mic, cu un consum redus şi vine cu un kit de periferice wireless, însă cu aceeaşi bani se poate cumpăra un PC de dimensiuni normale ce rulează decent jocurile actuale. Versiunea lui Revo ce conţine gamepad-ul şi cele două jocuri depăşeşte pragul de 1.700 de lei. Dacă acesta este preţul corect pentru platforma NVIDIA ION atunci viitoarele portabile care-o vor încorpora vor costa aproximativ 2.000 de lei, intrând în segmentul de preţ al notebook-urilor entry level. Acer Aspire Revo R3600 este din multe puncte de vedere atractiv, iar dacă preţul nu vă deranjează şi conştientizaţi limitările unei platforme bazate pe Intel Atom, atunci el s-ar putea să fie PC-ul perfect din spatele monitorului.

Acer Aspire Revo R3600 - foarte atractiv, însă nu pe timp de criză

Plusuri şi minusuri:

[+] mic, silenţios, cu consum redus
[+] platforma NVIDIA ION permite redarea filmelor HD
[+] tastatură şi mouse wireless incluse în pachet
[+] placă de reţea wireless

[] preţ mare în comparaţie cu performanţa oferită
[] Windows Vista nu este un sistem de operare foarte potrivit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News