ADATA Legend 960 Max review: SSD performant, livrat cu radiator opțional

28.05.2023
ADATA Legend 960 Max review: SSD performant, livrat cu radiator opțional

Unitățile de stocare sunt printre cele mai puțin interesante componente dintr-un PC, fie el de gaming sau de productivitate. Atât timp cât vorbim despre un SSD, fie că este de tip SATA sau NVMe, viteza va fi satisfăcătoare pentru a asigura o experiență de utilizare confortabilă. Totuși, în vremurile recente, un SSD rapid precum cele PCI-Express 4.0 este absolut necesar pentru anumite cazuri de utilizare, în special în gaming, iar ADATA Legend 960 Max dorește să ofere o soluție performantă, la un preț bun, fie că ai nevoie de un SSD foarte rapid pentru un PC, sau pentru o consolă PlayStation 5.

Legend 960 Max oferă un radiator în pachet, care poate fi atașat sau detașat oricând

În general, SSD-urile moderne nu vin în pachete foarte speciale, fiind livrate aproape la fel ca un card SD, într-o cutie simplă sau un blister. Văzând fotografia de pe cutie, mă așteptam ca Legend 960 Max să fie un SSD cu radiator, așa cum am tot văzut în ultima vreme. Se pare însă că ADATA dorește să ofere utilizatorilor libertatea de a alege, dacă vrei să îl folosești cu sau fără răcirea din pachet.

Rareori vedem astfel de abordări în zona de SSD-uri. Multe companii livrează același model de SSD cu sau fără radiator din fabrică, iar dacă nu ai nevoie de radiator, procesul de dezasamblare al acestuia poate fi riscant sau chiar imposibil, întrucât nu toate răcirile sunt montate cu șuruburi, unele fiind lipite direct pe cipuri.

ADATA Legend 960 Max pack

Radiatorul lui Legend 960 Max este compus din două părți, una pentru partea de jos, practic carcasa și partea din metal care va prelua cea mai mare parte a căldurii, care se montează în partea de sus. Ambele părți sunt acoperite cu pad-uri de transfer termic, care să preia căldura de la cipuri pentru a o degaja în carcasă. Radiatorul are o construcție cu fante de aerisire, care vor permite aerului rece să ventileze SSD-ul.

Mi-aș dori ca mai multe companii să adopte acest concept de radiator „do it yourself”, întrucât nevoile utilizatorului se pot schimba pe parcursul utilizării. De exemplu, atunci când vrei să introduci SSD-ul într-un PlayStation 5, Sony recomandă neapărat utilizarea unui model cu radiator. Totuși, dacă vrei apoi să îl muți într-un PC, s-ar putea ca placa ta de bază să includă un radiator, iar poziționarea port-urilor M.2 ar putea să nu permită utilizarea unui radiator atât de mare, din cauza conflictului cu alte componente, precum placa video sau cooler-ul de la procesor. În cazul lui Legend 960 Max, poți pur și simplu să scoți radiatorul și să îl instalezi fără probleme în oricare tip de slot.

ADATA Legend 960 Max heatsink

Sistemul de prindere al celor două componente ale răcirii sunt pe cleme, deci nu implică niciun fel de unelte pentru asamblare sau dezasamblare. Este foarte important însă să dezlipești foliile care protejează pad-urile termice.

Specificații de top pentru un SSD PCI-Express 4.0

SSD-ul Legend 960 Max este unul dintre cele mai performante din oferta ADATA. Acesta este bazat pe cipuri 3D NAND cu capacitate de la 1TB (modelul testat), până la 2 sau chiar 4 TB pentru un singur SSD. Avem de a face cu un controller Silicon Motion SMI SM2264 care folosește DRAM pentru cache, deci vitezele de transfer vor putea fi susținute pe termen lung, spre diferență de alte SSD-uri mai ieftine care pot asigura vitezele înalte doar pentru câteva minute înainte să scadă din lipsă de cache.

Chiar dacă port-urile PCI-Express 5.0 au debutat în piață încă de anul trecut, încă nu am văzut foarte multe SSD-uri de acest gen, și probabil că nici nu vom vedea foarte mari îmbunătățiri în termeni de performanță perceptibilă în utilizarea de zi cu zi atunci când acesta vor fi disponibile la scară largă. ADATA livrează acest model pe tehnologie PCI-Express 4.0 x4, deci are la dispoziție patru magistrale pentru un transfer de date de maximum 7,4 GB/s la citire, adică aproape de maximum posibil pe această tehnologie. Desigur, aceste valori sunt mai degrabă teoretice și valabile doar pentru variantele de top ale seriei. Modelul de 1 TB vine cu viteze de transfer puțin mai mici, dar tot impresionante, așa cum vom vedea în teste.

ADATA Legend 960 Max handheld

ADATA promite 1.500.000 de ore de utilizare continuă pentru acest SSD, sau aproximativ 171 de ani, deci probabil mai mult decât va trăi oricine care poate citi acest articol. Este mai posibil să ajungi la limita de scriere pe cipurile NAND ale SSD-ului, limită setată la 3.120 TB. Adică să scrii și să ștergi complet SSD-ul de peste 3.000 de ori. Cel mai probabil, nu vor fi mulți care vor atinge nici această limită, nici măcar în cei 5 ani de garanție pe care ADATA îi oferă.

Performanța lui Legend 960 Max, confirmată și de teste

Este impresionant de văzut cât de departe au ajuns SSD-urile pe PCI-Express 4.0 acum, când tehnologia este matură. Primele generații erau livrate cu radiatoare imense, care abia reușeau să țină în frâu căldura degajată de acestea, iar acum poți să le răcești eficient, fără să mai intre deloc în throttling doar cu un radiator inclus pe placa de bază. Toate testele le-am realizat folosind radiatorul integrat pe ASUS ROG X670E Crosshair Hero, care poate găzdui sub el trei astfel de SSD-uri M.2. Radiatorul din cutie nu a fost necesar în această situație.

Așa cum mă așteptam, vitezele sunt puțin mai mici decât cele din specificațiile oficiale, care sunt realizate pe modelul de top, echipat cu 4 TB de memorie NAND. Acele cipuri sunt mai rapide, întrucât sunt mai multe și realizează în paralel mai multe operații pe secundă. Astfel, în loc de 7.400 MB/s, modelul de 1 TB atinge „doar” 6,5 GB/s la citire și 6,2 GB la scriere, față de cei 6,8 GB/s promiși. Aceste valori sunt în continuare impresionante și mai mult decât ai nevoie în cam orice caz de utilizare, inclusiv atunci când lucrezi cu fișiere mari pentru editare video.

ADATA Legend 960 Max front

Interesant este însă că și vitezele secvențiale cu pachete mai mici de date se mențin foarte sus, în jurul a 5 GB/s, o zonă în care alte SSD-uri cam scad vitezele chiar și până la jumătate din viteza promisă. În testul ATTO am observat că ADATA Legend 960 Max își menține foarte bine performanța atât timp cât este răcit, oferind rezultate absolut stabile în cicluri repetate de testare și cu cantități din ce în ce mai mari de date.

Benchmarks

  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 6.529 MB/s / Write: 6.242 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 4.850 MB/s / Write: 5.423 MB/s
  • Atto Disk Benchmark – Read: 5,65 GB/s / Write: 5,85 GB/s
  • AS SSD Benchmark – Read: 5.470 MB/s / Write: 5.366 MB/s

Concluzii

Legend 960 Max este un SSD extrem de performant pentru orice tip de PC. Acesta este livrat cu răcire suplimentară pentru cine are nevoie de ea și este potrivit pentru a fi pus în interiorul unui PlayStation 5 pentru cei care au atins limitele SSD-ului intern. Am fost surprins de faptul că acest SSD este disponibil la un preț de sub 100 de euro în magazin în varianta de 1 TB, un preț extrem de atrăgător pentru un model atât de performant. Varianta de 2 TB costă dublu, și plătești de două ori extra față de aceea pentru cea de 4 TB. La oricare dintre variante, ADATA pare să ofere prețuri competitive, iar performanța și avantajele lui Legend 960 Max sunt greu de contestat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult