Primele SSD-uri PCI-Express ADATA și Samsung 5.0 promit viteze de până la 14 GB/s

24.12.2021
Primele SSD-uri PCI-Express ADATA și Samsung 5.0 promit viteze de până la 14 GB/s

Lansarea platformei Intel Alder Lake a venit la pachet și cu o surpriză pe care nu o așteptam prea curând: disponibilitatea interfeței PCI-Express 5.0, care va crește semnificativ vitezele de transfer pentru componentele de PC. În timp ce abia ne adaptăm la PCI-Express 4.0 și vitezele sale impresionante pe SSD-uri și plăci video, se pare că în curând vom vedea încă un salt important de performanță, cel puțin în cazul mediilor de stocare. ADATA și Samsung promit că vor prezenta noi SSD-uri la CES, acestea putând atinge viteze de transfer de până la 14 GB/s.

SSD-urile PCI-Express 5.0 dublează viteza modelelor 4.0 din prezent

ADATA a anunțat deja faptul că va prezenta două modele de SSD-uri: Nighthawk și Blackbird. Ambele sunt SSD-uri de tip M.2 pe interfață NVMe PCI-Express 5.0 și ambele practic dublează performanțele modelelor de top din prezent. Acestea oferă capacități de până la 8 TB și vin echipate cu noi controller-e rapide.

Modelul Nighthawk folosește un Silicon Motion SM2508, care promite viteze de transfer de 12 GB/s la scriere și 14 GB/s la citire. Pe de altă parte, Blackbird folosește un controller InnoGrit IG5666, capabil să susțină viteze de scriere de până la 10 GB/s și de 14 GB/s la citire. Dacă vitezele pot fi luate în calcul, probabil că diferențele de performanță vor fi simțite și în preț, modelul Blackbird putând intra în ofertă la un preț mai mic. Totuși, ambele sunt semnificativ mai rapide decât cele mai recente SSD-uri PCI-Express 4.0 pe care le-am testat, care atingeau viteze de aproape 7 GB/s. La citire, cel puțin, viteza se dublează odată cu trecerea la PCI-E 5.0.

samsung PM1743 ssd

Samsung nu se grăbește să aducă astfel de SSD-uri pentru larg consum, însă. Compania a dezvăluit modelul PM1743, un SSD NVMe echipat cu noile cipuri Samsung v-NAND de generația a șasea și cu un controller proprietar. Compania prezintă aceste SSD-uri pentru uz în servere și alte soluții de business și deja au ajuns la clienți pentru a fi testate înainte de lansarea oficială din primul trimestru din 2022. Samsung promite eficiență îmbunătățită cu 30% față de generația anterioară și viteze de 13 GB/s la citire și 6,6 GB/s la scriere. PM1743 de la Samsung va fi disponibil în variante cu capacitate de stocare de la 1,92 TB, pân la 15,36 TB.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult