AMD a dezvoltat Wraith Ripper, un cooler imens dedicat procesoarelor Threadripper cu 32 de nuclee

22.06.2018
AMD a dezvoltat Wraith Ripper, un cooler imens dedicat procesoarelor Threadripper cu 32 de nuclee

AMD recomanda la lansarea seriei de procesoare Threadripper de anul trecut o răcire cu lichid pentru a putea ţine deja celebrele procesoare cu 16 nuclee la temperaturi scăzute în timpul utilizării. Se pare însă că pentru generaţia Threadripper 2, compania va dezvolta şi un cooler dedicat, care să acopere întreaga suprafaţă a capacului metalic al procesorului numit Wraith Ripper. Acesta va fi dezvoltat în parteneriat cu producătorul Cooler Master şi va fi vândut separat.

Întrucât Threadripper 2 face trecerea de la 16 la 32 de nuclee (şi 64 de fire de execuţie), era de aşteptat să vedem şi o creştere semnificativă a consumului de energie electrică şi implicit a temperaturii de operare. Cu un consum recomandat de 250W (TDP), Threadripper 2 va avea nevoie de o răcire serioasă, iar Wraith Ripper pare să fie soluţia. Vorbim despre un cooler foarte mare, realizat din radiatoare de aluminiu, care integrează între acestea un ventilator.

Ventilatorul este „ascuns” în spatele unei carcase cu luminiţe RGB, întregul cooler fiind livrat ca o unitate completă, mare şi grea, care ar trebui să sugereze performanţă ridicată. Întrucât Wraith Ripper nu va fi livrat în pachetul procesoarelor Threadripper, clienţii vor fi nevoiţi să îl cumpere separat de la Cooler Master, AMD apelând la liniile de distribuţie ale producătorului de soluţii de răcire pentru acest model.

Faţă de alte companii care produc coolere pentru procesoare, AMD promite însă compatibilitate cu toate modulele de memorie, indiferent dacă folosesc format low sau high profile, deci cei care au nevoie de o răcire mai avansată pentru memorii vor putea apela liniştiţi la soluţia AMD. Cu siguranţă însă, acest cooler nu va fi cel mai performant de pe piaţă dedicat platformei TR4. Cei care vor dori overclocking extrem probabil că vor fi nevoiţi să apeleze în continuare la soluţii terţe mai eficiente cu lichid.

Cel mai probabil, Wraith Ripper va fi disponibil la lansarea Threadripper 2. Preţul nu a fost încă dezvăluit, însă sunt slabe şanse să fie mai ieftin decât alte soluţii similare, în special dacă luăm în calcul faptul că integrează luminiţe colorate, controlate de un software dedicat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult