AMD anunță Ryzen 5 5600X3D, ultimul procesor de gaming pentru platforma AM4

02.07.2023
AMD anunță Ryzen 5 5600X3D, ultimul procesor de gaming pentru platforma AM4

AMD a anunțat pe neașteptate noul procesor Ryzen 5 5600X3D, ceea ce pare a fi ultimul procesor dedicat platformei AM4. Așa cum se întâmplă cu procesoarele din clasele inferioare, noul model va fi doar o variantă cu „defecte” a lui Ryzen 7 5700X3D de anul trecut, dar care funcționează destul de bine pentru a putea deveni un procesor de sine stătător cu un profil performanță mai scăzut. Din păcate, procesorul nu va fi lansat în toată lumea, urmând a fi disponibil doar în SUA, la un singur lanț de magazine.

Noul procesor Ryzen 5 5600X3D este o variantă cu defecte a modelului 5800X3D de anul trecut

Ryzen 5 5600X3D este un procesor total neobișnuit. Acesta va fi disponibil doar într-o serie limitată și va fi vândut exclusiv în SUA prin intermediul Microcenter, un lanț mare de magazine care vând componente de computere. AMD a ales Microcenter întrucât este cel mai mare magazin care se concentrează pe zona DIY (do it yourself) a computerelor. Întrucât rata de succes a producției de procesoare Ryzen 7 5800X3D a fost destul de mare, nu au fost foarte multe unități cu probleme pentru a putea crea un procesor inferior, precum Ryzen 5 5600X3D încă de la început.

Totuși, în ultimul an, aceste unități s-au strâns în depozite, însă acestea nu erau totuși destule pentru o lansare internațională. AMD a ales astfel ca în loc să arunce acele unități cu mici defecte, să le reîmpacheteze pentru o serie limitată a unei variante inferioare, având însă destule unități pentru a satisface cererea unui singur magazin. Pentru că Microcenter este singurul distribuitor de Ryzen 5 5600X3D, AMD a mutat întreaga responsabilitate pentru lansare către magazin. Unitățile de review, promovarea și vânzările vor fi realizate de către Microcenter, deci nu ne putem aștepta să vedem review-uri în Europa și nici să le găsim pe piață aici. Procesorul nici măcar nu va fi disponibil la vânzare online, ci doar în magazinele fizice.

În termeni de specificații, Ryzen 5 5600X3D este exact ceea ce ne-am fi așteptat: un Ryzen 7 5800X3D cu două nuclee dezactivate, fiind defecte. Frecvența scade la 3,3 GHz de bază și 4,4 GHz boost, însă păstrează același cache de pe modelul superior: 3 MB L2 Cache și 96 MB 3D V-Cache. Acest lucru sugerează că pentru gaming, acest procesor ar putea oferi performanțe comparabile în jocurile care nu folosesc mai mult de 6 nuclee fizice sau 12 fire de execuție. Consumul maxim este de 105W oficial, dar 5800X3D niciodată nu a atins astfel de valori, așa că nici modelul 5600X3D nu ar trebui să ajungă acolo.

Prețul de 230 de dolari va fi extrem de atrăgător pentru cei care își construiesc un PC de gaming cu buget redus. Având în vedere faptul că platforma AM4 încă folosește memorie DDR4, mult mai ieftină și este compatibilă cu multe plăci de bază din ultimii 4-5 ani, acesta ar putea fi chiar și un upgrade bun pentru cei care au încă procesoare din seriile Ryzen 1000, 2000 și 3000. Lansarea va avea loc pe 7 iulie.

sursa: GSM Arena

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult