AMD dezvăluie noua familie de procesoare Ryzen 7000 (Zen4). Performanțe și prețurile oficiale

30.08.2022
AMD dezvăluie noua familie de procesoare Ryzen 7000 (Zen4). Performanțe și prețurile oficiale

Ajuns deja la un nivel de unde poate privi cu oarecare relaxare spre rivalul Intel, AMD a dezvăluit noua familie de procesoare Ryzen 7000 (Zen4), cu performanțe single-core de până la 29% mai mari comparat generației anterioare, respectiv, până la 45% în aplicații multi-core ce favorizează noua arhitectură de CPU.

Comparat seriei anterioare Ryzen 5000, generația 7000  lansată doi ani mai târziu schimbă procesul de fabricație de la 7nm la 5nm, păstrând practic neschimbată cantitatea de memorie cache. Astfel, noul design Zen 4 este fizic mai mic decât Zen 3, probabil, și mai puțin costisitor de fabricat. Cu toate acestea, prețurile nu au suferit schimbări majore, AMD așteptând mai degrabă după Intel să ofere motivația unor ajustări de prețuri care facă oferta mult mai competitivă.

În schimb creșterile de performanță afișate sunt datorate în primul rând optimizării la nivelul de arhitectură CPU, Zen 4 fiind cu 13% mai rapid decât nucleul Zen 3, în condițiile setării unor frecvențe de funcționare identice. Diferența crește însă la 29%, după ce calcul intră și frecvențele de funcționare cu până la 800 de MHz mai mari decât la generația anterioare de procesoare. Totuși, aici am putea spune că AMD a „trișat” puțin, prin aplicarea unor limite mult mai relaxate în privința consumului de energie. Spre exemplu, dacă predecesorul Ryzen 9 5950X avea specificat un consum TDP foarte rezonabil, de 105W, limita a fost crescută la 170W pentru succesorul Ryzen 9 7950X, urcând chiar la 230W pentru durate scurte de timp.  Practic, asta înseamnă că procesoarele Ryzen 7000 sunt sesizabil mai rapide, dar și mai gurmande decât generația anterioară de procesoare, punând presiune pe sistemul de răcire/ventilație selectat.

Potrivit AMD, vârful de gamă Ryzen 7950X este cu 11% mai rapid decât rivalul său direct, Intel Core i9 12900K, în condițiile unui preț la vânzare similar. De asemenea, modelul Ryzen 5 7600X este cu 5% mai rapid în jocuri PC decât modelul 12900K, în condițiile unui preț cu peste 50% mai mic. Cea din urmă comparație este însă forțată, cele două procesoare echipate cu 6, respectiv 16 nuclee, fiind adresate unor categorii de consumatori foarte diferite.

Procesoarele AMD Ryzen 7000 (Zen4) vor intra efectiv la vânzare din data de 27 septembrie, împreună cu o întreagă familie de plăci de bază construite în jurul noului socket AM5, acestea vin cu chipseturi complet noi și suport pentru module de memorie DDR5, pe care va trebui să le incluzi în bugetul tău pentru upgrade.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult