AMD lansează primul procesor cu 3D V-Cache, pentru laptopuri

28.07.2023
AMD lansează primul procesor cu 3D V-Cache, pentru laptopuri

Foarte semănător versiunii 7950X3D pentru PC, AMD Ryzen 9 7945HX3D este primul procesor mobile echipat cu tehnologia 3D V-Cache, promițând eficiență și performanțe stelare pentru pasionații de jocuri care aleg laptopuri cu platformă AMD.

Unul din aspectele oarecum controversate pentru tehnologia 3D V-Cache este constrângerea nivelului de consum și temperatură, raportat la modelele CPU neechipate cu această tehnologie. Astfel, procesoare precum Ryzen 97950X3D trebuie să se încadreze în limite de consum cu accent pe maximizarea eficienței, obținută cu prețul limitării frecvențelor maxime în modul boost și abandonarea cvasi-totală a capabilităților pentru overclocking. Din fericire, procesoarele AMD pentru laptop se înscriau deja în aceste cerințe, astfel că putem spera la salturi de performanță chiar mai bune decât în cazul platformei Desktop.

Ryzen 9 7945HX3D dublează astfel memoria cache L, pentru primele 8 dintre cele 16 nuclee de procesare instalate, dublând la 128MB memoria cache instalată pe modelul Ryzen 9 7945HX. Interesant este că frecvența maximă atinsă în modul boost rămâne la 5.4GHz (mod single-core), garantând astfel că avantajele 3D V-Cache nu vor fi atenuate de compromisul unor frecvențe de funcționare „ciuntite” pentru salvarea consumului de energie.

La fel ca alte procesoare din gama mobile, 7945HX3D oferă și grafică integrată Radeon 610M, comutabilă în modul desktop pentru economisirea bateriei, atunci când puterea acceleratorului grafic dedicat nu este necesară. Cât despre consumul de energie, noul CPU va fi disponibil în variante cu TDP de 70W și 40W, cea din urmă deservind laptopuri de gaming ceva mai compacte.

Potrivit testelor interne furnizate de AMD, procesoarele Ryzen 9 7945HX3D sunt cu până la 23% mai rapide în modul de consum 40W și 11% în cel de 70W, decât ediția non-3D V-Cache (performanțe măsurate în jocul Shadow of the Tomb Raider la 1080p, cu setări High).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News