AMD dezvăluie cum va arăta noua serie Radeon RX 6000 ”Big Navi”

15.09.2020
AMD dezvăluie cum va arăta noua serie Radeon RX 6000 ”Big Navi”

Strâns cu ușa de rivalul NVIDIA, care tocmai a dezvăluit noua serie GeForce RTX 3000 cu performanțe peste așteptările fanilor, AMD a fost cumva obligată să răspundă așteptărilor fanilor pentru o contra-ofensivă. Deocamdată, imaginea de mai jos este singura dovadă oficială pentru existența seriei Radeon RX 6000 de acceleratoare grafice.

În mod cert, AMD nu este chiar pregătit să lanseze o nouă serie de acceleratoare grafice care să concureze împotriva ofertei NVIDIA. Putem doar presupune că saltul de performanță adus de noua serie GeForce RTX 3000 este atât de mare încât a luat complet prin surprindere AMD, compania trebuind acum să-și regândească strategia de business, încercând totodată să „stoarcă” cât mai mult performanță dintr-un produs care nu poate concura de la egal-la-egal cu rivalul său direct. Un posibil element de inflexiune pentru AMD ar putea fi costul de fabricație, complexitatea propriei soluții Radeon RX 6000 impunând o limită de preț, sub care marjele de profit se evaporă la propriu pentru AMD.

AMD Radeon RX 6000 ”Big Navi”

Nu este clar dacă acesta a fost planul inițial, dar se pare că și noul flagship va folosi o soluție de răcire triple-slot. Neoficial, unele zvonuri arată că AMD a proiectat arhitectura de GPU folosind o versiune mult mai eficientă a designului RDNA, țintind un consum de energie considerabil mai mic decât nivelul la care, probabil, vor fi lansate noile acceleratoare grafice. Problema este că, pentru a obține un nivel de performanță competitiv în nou context conturat de NVIDIA, AMD trebuie să forțeze cât mai mult limitele noului GPU.

Folosind drept reper suma de 499 dolari cerută de NVIDIA pentru seria GeForce RTX 3070, AMD are de ales între a livra un nivel de performanță aproximativ egal la un preț ceva mai mic și acoperirea costurilor de fabricație prea mari, concurând „prin orice mijloace” nivelul de performanță al modelului următor RTX 3080. Deocamdată, nu este clar în care dintre aceste situații se află AMD, mai multe informații urmând să aflăm abia în luna octombrie.

Oficial, seria Radeon RX 6000 ”Big Navi” va fi dezvăluită abia pe 28 octombrie, la 20 zile după lansarea adevăratului performer – seria de procesoare Zen 3.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult