Noile plăci video RTX 3000: performanță mai bună decât RTX 2080 Ti, de la 499 dolari

01.09.2020
Noile plăci video RTX 3000: performanță mai bună decât RTX 2080 Ti, de la 499 dolari

NVIDIA a anunțat oficial noua serie de plăci grafice pentru PC GeForce RTX 3000. Aceasta este compusă din trei modele de top, fiecare mai puternică decât modelul de top din generația precedentă, GeForce RTX 2080 Ti. Acestea se numesc GeForce RTX 3070, modelul de medie, GeForce RTX 3080, modelul high-end și GeForce RTX 3090, modelul atât de puternic, încât nici măcar nu a primit un preț sau o dată de lansare. Compania se laudă cu performanță per watt îmbunătățită de două ori față de generația precedentă.

NVIDIA GeForce RTX 3080: un model high-end cu preț bun

Modelul GeForce RTX 3080 pare să fi fost hardware-ul pe care compania s-a concentrat în cadrul prezentării. Acesta beneficiază de un nou cip bazat pe arhitectura Ampere, care promite performanță de până la două ori mai mare decât GeForce RTX 2080. Aceasta a primit upgrade-uri semnificative pentru toate nucleele pe care cipul le integrează.

nvidia rtx 3080

RTX 3080 va oferi un GPU de rasterizare capabil de 30 Shader-TFLOP, o îmbunătățire de 2,7 ori peste generația precedentă, nuclee Ray Tracing capabile de 58 RT-TFLOPS, performanță de 1,7 ori mai mar, respectiv 238 Tensor-TFLOPS pe nucleele AI, o performanță de 2x mai mare.

Placa va fi echipată cu 10 GB de memorie GDDR6X de la Micron, cel mai rapid RAM de pe piață și va beneficia de un nou sistem de răcire pe două axe, care va răci cu 20 de grade mai bine decât sistemul de pe generația RTX 2000. De asemenea, nivelul de zgomot produs va fi de trei ori mai mic, spune NVIDIA.

Placa va fi compatibilă cu standardul HDMI 2.1 și cu PCI Express 4.0 și se va lansa foarte curând: pe 17 septembrie. Prețul este însă surprinzător, acesta fiind de numai 699 dolari americani. Prețurile care se zvoneau înaintea evenimentului erau semnificativ mai mari. În România, prețul oficial va fi de 3.499 lei pentru varianta Founder’s Edition.

rtx 3080 specs

NVIDIA GeForce RTX 3070: un adevărat best-buy, conform specificațiilor

Și GeForce RTX 3070 este echipat cu un cip Ampere, dar cu performanță limitată. Totuși, acesta va fi în continuare mai puternic decât RTX 2080 Ti în anumite jocuri, spune NVIDIA, la mai puțin de jumătate de preț. Pentru 499 dolari americani, NVIDIA va oferi o performanță de 20 Shader-TFLOPS, 40 RT-TFLOPS și 163 Tensor-TFLOPS, cu 8 GB memorie GDDR6.

rtx 2070

Această placă dispune de un sistem de răcire mai tradițional, cu două ventilatoare alăturate și va fi disponibilă începând cu luna octombrie. Prețul din România pornește de la 2.500 lei.

NVIDIA GeForce RTX 3090: „monstrul” seriei RTX 3000

Totuși, surpriza evenimentului de prezentare a fost RTX 3090, noul flagship NVIDIA, care este imens ca dimensiuni și semnificativ mai puternic decât celelalte două modele. Cu 36 Shader-TFLOPS, 59 RT-TFLOPS și 285 Tensor-TFLOPS, această placă ar putea oferi cea mai bună experiență de gaming pe PC de pe piață.

rtx 3090

Aceasta este prima placă mare și grea pentru consumatorii de rând echipată cu 24 GB de memorie RAM GDDR6X. RTX 3090 este însă realizată mai degrabă pentru viitor, compania spunând că este capabilă să ruleze jocuri în rezoluție 8K la 60 de cadre pe secundă.

Rămâne de văzut dacă vor exista și gameri care să își permită așa ceva, întrucât prețul este de 1.499 dolari americani. Lansarea acestui model va avea loc pe 24 septembrie. În România ajunge la un preț de 7.499 lei.

Noutăți software de la NVIDIA

Pe lângă noile plăci grafice, NVIDIA a vorbit și despre alte câteva capabilități care vor veni prin update-uri software pentru utilizatorii deja existenți.

De exemplu, tehnologia NVIDIA Reflex, va scădea timpul de răspuns în anumite jocuri, predominant de multiplayer, pentru utilizatori de hardware mai vechi dar și mai nou. Valorant și Destiny 2 vor fi printre primele care vor beneficia de această tehnologie.

nvidia broadcast

Apoi, NVIDIA a confirmat că va lansa alături de Acer, Alienware, ASUS și MSI mai multe monitoare la 360 Hz pentru gaming la nivel profesionist.

Nu în ultimul rând, noile drivere Game Ready vor integra NVIDIA Broadcast, o nouă capabilitate de streaming care va combina procesarea audio RTX Voice, care scoate zgomotul de fundal de pe oricare microfon cu efecte de green screen virtual, pentru încețoșarea sau scoaterea completă a fundalului dintr-un feed video. Aceste funcții vor fi utile în special streamerilor și creatorilor de conținut.

nvidia machinima

O aplicație nouă de la NVIDIA va fi însă Omniverse Machinima, care va permite creatorilor de conținut să realizeze animații 3D cu efecte, materiale realiste, motion capture și animații faciale folosind webcam-ul și plăcile grafice de la NVIDIA. Această aplicație va rivaliza Source Film Maker de la Valve.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult