AMD anunță Radeon RX 6600 XT, o placă video pentru gaming la rezoluție 1080p

30.07.2021
AMD anunță Radeon RX 6600 XT, o placă video pentru gaming la rezoluție 1080p

Prezentată ca o posibilă soluție de upgrade pentru posesorii de acceleratoare GeForce GTX 1060, Radeon RX 6600 XT aduce un salt de performanță considerabil.

AMD precizează că de data aceasta nu a pregătit un design de referință pentru momentul lansării, noua serie RX 6600 XT urmând să fie livrată exclusiv de partenerii OEM, precum ASRock, ASUS, Biostar, Gigabyte, MSI, PowerColor, SAPPHIRE, XFX și Yeston, începând cu data de 11 august. Oficialii companiei admit totuși că au furnizat partenerilor un design de referință pentru placa electronică, cu scopul de a urgenta punerea în producție în vederea asigurării de stocuri suficiente pentru ziua lansării. Astfel, putem aștepta în primă fază diferențele între diferitele modele RX 6600 XT să fie date de soluțiile de răcire folosite, optimizările la partea de design venind ceva mai târziu.

AMD Radeon RX 6600 XT

Cât despre prețul oficial, de 379 dolari, acesta nu este din start unul foarte competitiv și, oricum, este doar o recomandare din partea AMD, costul real urmând să fie stabilit de cererea pieței și performanțele noului GPU la generarea de criptomonede. Deja știm că soluția Infinity Cache preferată de AMD pentru eficientizarea accesului la memoria video nu dă rezultate chiar atât de bune în cazul activității de mining, vârful de gamă RX 6900 XT având performanțe relativ modeste, raportat la consumul de energie și prețul de achiziție. Cu doar 32MB memorie Infinity Cache (față de 128MB la 6900 XT) și memorie principală GDDR5 cu lățime de bandă de doar 256Gbps, hashrate-ul ar putea avea serios de suferit. Însă vestea ar fi una foarte bună pentru gamerii rămași cu acceleratoare grafice depășite, precum GeForce GTX 1060.

Radeon RX 6600 XT este construită pe arhitectura AMD RDNA 2. Noul GPU suportă tehnologii precum AMD FidelityFX Super Resolution (FSR), o alternativă la soluția NVIDIA DLSS, care promite performanțe de până la 2,4 ori mai mari în jocuri, comparativ cu folosirea rezoluției 4K native în anumite jocuri.

Tehnologia AMD Smart Access Memory (SAM) este concepută pentru a livra maximul de putere pe configurațiile cu procesor AMD Ryzen 5000 și Ryzen 3000. Astfel, SAM oferă procesoarelor Ryzen acces la întreaga memorie GDDR6 a GPU-ului pentru un boost de performanță în anumite jocuri.

Alte tehnologii prezente sunt: DirectX 12 Ultimate Support, AMD Radeon Anti-Lag și AMD Radeon Boost, responsabile cu optimizarea performanțelor în jocuri 1080p.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult