Apple dezvoltă un CPU cu 32 de nuclee

07.12.2020
Apple dezvoltă un CPU cu 32 de nuclee
foto: Apple

În timp ce AMD captează toată atenția cu noua ofertă de procesoare Ryzen 5000 pentru PC-uri Windows, Apple pregătește un răspuns pe măsură, sub forma unui CPU cu 32 nuclee destinat sistemelor Mac Pro.

Bazat pe arhitectura ARM, chipsetul așteptat în a doua jumătate a anului 2021 va avea 16 nuclee de înaltă performanță, alăturate unor nuclee cu eficiență energetică ridicată. Totodată, Apple ar putea lansa în 2022 și un model Mac Pro ”half-sized”, echipat cu o versiune optimizată a chip-ului care va fi anunțat în primăvara anului viitor.

În funcție de configurația folosită (nuclee de performanță înaltă vs nucee eficiente) noul chipset va putea fi întâlnit și în sistem iMac mai puțin costisitoare. Totodată, Apple are în lucru și un nou GPU, echipat cu până la 128 nuclee dedicate.

Vestea pregătirii de noi procesoare Mac apare la scurt timp după lansarea primei generații MacBook echipată cu chip-ul M1, soluția dezvoltată de Apple ca înlocuitor pentru gama de procesoare Intel x86. Spre comparație, chip-ul Apple M1 dispune de CPU octa-core alcătuit din 4 nuclee de înaltă performanță și 4 nuclee optimizate pentru folosirea eficientă a bateriei.

foto: apple

Fără constrângerile unei soluții de răcire pentru laptop, numărul unităților de procesare poate crește la cifre de-a dreptul amețitoare, planurile Apple vizând configurații cu până la 128 de nuclee. Fără îndoială, rezervate clienților din mediul profesional, noile chip-uri vor fi disponibile spre finalul lui 2021, sau prima parte a anului 2022.

În funcție de constrângerile procesului de fabricație, Apple ar putea limita totuși numărul unităților de procesare la 8 – 12 nuclee active, îmbunătățind considerabil marjele de profit.

Primele modele Mac bazate pe ARM au impresionat prin nivelul excelent de performanță, raportat la eficiența consumului de energie. Totuși, pentru a concura cele mai puternice stații de lucru bazate pe procesoare Intel sau AMD, este nevoie de abordări și mai ambițioase. Având în vedere planurile ambițioase pentru migrarea în următorii doi ani a întregii game de sisteme Mac la platforme bazate pe chipseturi proprii, faptul că Apple dezvoltă și procesoare mai puternice nu este chiar o surpriză.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult