Apple lansează iOS 16.4.1 (a), primul update de tip „Rapid Security Response”

02.05.2023
Apple lansează iOS 16.4.1 (a), primul update de tip

În ciuda faptului că Apple se laudă cu securitatea sistemelor sale de operare, fie că sunt pentru desktop sau dispozitive mobile, compania nu se grăbește foarte tare atunci când lansează actualizări de securitate. Întrucât are un program de lansări pentru update-uri destul de strict, compania așteaptă uneori chiar și câteva săptămâni înainte să repare vulnerabilități cunoscute, incluzând „reparațiile” în update-uri obișnuite. De acum însă, compania introduce „Rapid Security Response”, un nou tip de update-uri care rezolvă rapid problemele de securitate întâmpinate.

Utilizatorii de iPhone sunt încurajați să aplice cât mai repede noul update de securitate pentru iOS

Primul astfel de update de securitate rapid de la Apple este deja lansat. Compania l-a adus pe piață chiar pe 1 mai, și aduce sistemul de operare iOS la versiunea 16.4.1 (a). Acest update vine și pe iPad, sub forma iPadOS 16.4.1 (a), dar și pe macOS în versiunea 13.3.1 (a). Toate dispozitivele compatibile cu sistemele de operare iOS, iPadOS și macOS în cea mai recentă variantă pot instala acest update, iar Apple încurajează utilizatorii să facă asta cât mai repede, întrucât rezolvă vulnerabilități care sunt utilizate activ de către hackeri.

Apple nu confirmă ce repară mai exact acest update, dar faptul că a fost lansat atât de repede și fără un anunț în prealabil sugerează că este vorba despre o problemă serioasă. De altfel, în ultimele câteva săptămâni, au fost descoperite spyware-uri dezvoltate de QuaDream și NSO Group, realizate pentru a funcționa pe iPhone, pentru a fura datele personale de pe dispozitivele țintă. Se pare că aceste vulnerabilități puteau fi blocate cu Lockdown Mode, modul de securitate ridicată de pe iPhone, însă este greu de spus dacă acesta proteja cu adevărat complet telefoanele. Acea breșă folosea o vulnerabilitate în HomeKit, API-ul de smart home de la Apple.

Deși primii care au încercat să aplice noul update iOS 16.4.1 (a) nu reușeau la momentul lansării, întrucât software-ul spunea că dispozitivele nu sunt conectate la internet, Apple spune că a rezolvat acum problema și că toți utilizatorii ar trebui să poată aplica update-ul, fără probleme.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult