Apple M2 este deja în producție. Noi modele MacBook cu M2 ar putea fi lansate în vară

28.04.2021
Apple M2 este deja în producție. Noi modele MacBook cu M2 ar putea fi lansate în vară

Apple a dat o lovitură majoră companiilor producătoare de procesoare pentru PC-uri, în special fostului său partener Intel, care producea cipurile din computerele Apple de până acum. Procesorul Apple Silicon M1, care a debutat anul trecut în MacBook Air, Pro și Mac Mini, oferă o performanță mult îmbunătățită față de modelele anterioare cu Intel, cu un consum mai mic, iar acum cipul se regăsește și în iMac și iPad Pro. Se pare însă că anul acesta vom primi un cip și mai puternic, care va debuta pe noile generații de laptop-uri Apple care încă nu au primit o împrospătare hardware. Acest cip, numit momentan M2, a intrat deja în producție și ar putea debuta foarte curând.

Apple continuă tranziția de la x86 la ARM

Apple a promis că în următorii doi ani, toate computerele sale vor trece de la procesoare bazate pe arhitectura x86 la ARM. Deja o parte importantă a ofertei sale de computere folosește noua platformă hardware M1, cumva egalând nivelul de performanță oferit între multe dintre dispozitivele pe care le oferă. Practic, indiferent dacă alegi un ultra portabil MacBook Air, un desktop mic sau un All-in-One, toate folosesc același cip și toate oferă un nivel similar de performanță.

Totuși, există în continuare cazuri de utilizare mai avansate, pentru care este necesară și mai multă performanță. De aceea încă nu au fost actualizate serii de computere precum iMac Pro și variantele superioare de MacBook Pro, ca să nu mai amintim Mac Pro, care este un computer desktop profesional, echipat cu procesoare cu foarte multe nuclee, sute de GB memorie RAM și cipuri grafice avansate.

Apple M2 ar putea fi cel mai puternic procesor de laptop de pe piață

Cipul Apple M2 ar fi acum în producție finală în cadrul fabricilor TSMC folosind un proces de fabricație pe 5nm îmbunătățit: N5P (5-nanometer plus). Acesta ar putea fi gata de livrare în produse finalizate în vară, prin luna iulie. Chiar dacă Apple obișnuiește să lanseze noi computere în primăvară sau în toamnă, o lansare din vară nu ar fi complet exclusă. Apple ar putea dori să accelereze trecerea la ARM, întrucât utilizatorii computerelor sale cele mai scumpe nu au acum o alternativă de upgrade de la Intel.

Primele computere care ar folosi Apple M2 ar fi computere precum MacBook Pro în variante cu ecrane de 14 și 16”, cu design nou și probabil mai multe port-uri de conectivitate decât modelele de până acum, care ofereau câte două sau patru port-uri Thunderbolt. Apoi, am putea vedea un nou iMac cu ecran mai mare, de 27”, cu specificații îmbunătățite față de iMac-ul lansat recent.

Pentru modelele iMac Pro și Mac Pro este posibil să vedem lansarea unui nou cip, și mai puternic decât Apple M2. Este așteptat chiar și un nou model Mac Pro de dimensiuni reduse, care să ofere performanță foarte ridicată la un preț mai mic.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult